NYHETER 2022-11-09 KL. 18:00

Hösten rejält försenad i år

Av Christina Nordwall

Det blåser, regnar och känns riktigt höstruggigt. Men hösten är inte här än, i alla fall inte den meteorologiska. Den är flera veckor försenad i år.
– Utmed kusten i Halland är det fortfarande meteorologisk sommar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Hösten rejält försenad i år
GRILLDAGS? Det är fortfarande meteorologisk sommar längs Hallandskusten. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

I många andra länder är det höst mellan den 1 september och sista november, oavsett temperatur. Så är det inte i Sverige. Hos oss är det höst när dygnsmedeltemperaturen varit lägre än tio grader under fem dygn i rad.
Det innebär att hösten är ordentligt försenad i år, i alla fall längs den halländska kusten. Här brukar hösten normalt göra sitt intåg någonstans runt den 10 till 15 oktober.
– I de inre delarna av Halland brukar det bli höst kring den 5 till 10 oktober. I år räknades det som höst i de inre delarna efter den 26 oktober så även där var den sen, säger Sofia Söderberg.

Det har varit mycket regn och blåst hittills. Är det mer än vanligt?
– Nja, oktober har egentligen totalt sett varit lite torrare än vanligt för Hallands del i dagens klimat. Men det har varit en del kraftiga skurar och åska som inte brukar förknippas med oktober utan snarare med augusti. Även om det inte varit mer nederbörd än vanligt kan det ha varit en annan struktur på den än vanligt. Om man tittar på vinden är det inte några stora avvikelser för oktober i år utan i stort sett normalt. Det kan ha varierat under månaden och även om det inte varit några stora avvikelser kan det ha tagit i mer när det väl har blåst, säger meteorologen.

Hur ser prognosen ut framöver?
– Tio dygn framåt är vad vi kan ge prognos för och då är det fortsatt milt väder med passerande regn. Det blir tidvis blåsigt och läget ser ut som det varit den senaste tiden snarare än att det svänger över och blir mer vinterkänsla, säger Sofia Söderberg.

TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.