Hönor på vift oroar granne
Ett antal lösspringande hönor har orsakat oro hos grannarna. Men något stöd från myndigheterna ges inte.
– Det är ju som med katter, menar länsstyrelsen.
Det är inte helt enkelt att lösa en situation med lösspringande hönor som oroar grannar har det visat sig. Hönan på bilden däremot bor i ett hägn.
Det var tidigare i höstas som en privatperson kontaktade kommunen angående en grannes lösspringande hund samt fritt vandrande hönor och kycklingar. Personen i fråga hade då under ett års tid tagit upp med grannen att hen måste koppla hunden, inte minst eftersom det är mycket tung trafik på vägen utanför.
"I slutet av juni såg jag av en händelse att hunden sprang in i mitt hus när jag skulle låsa för att åka på semester. Hade jag inte sett detta hade den blivit inlåst i mitt hem. Ingen förändring sker. Min son såg i somras att hunden åt upp våra skämda matrester jag tillfälligt hade ställt utanför vår dörr i vår trädgård efter att ha rensat ut kylen och påtalade att hunden nu nog skulle bli dålig i magen", skriver personen bland annat i sitt brev till kommunen.
Uppmanas spruta vatten
Också grannens hönor och kycklingar ska springa fritt omkring. Även det ska ha tagits upp med grannen, med påpekandet att det kan gå illa eftersom hönorna äter farliga saker i trädgården och kan bli påkörda.
"Till svar har jag fått att jag skall spruta vatten på dem om de är i min trädgård och att de får skylla sig själva om de äter något olämpligt."
Det har också blivit nej på förslaget att sätta ett nät över hönsgården, och att hönsen bara ska få gå fritt när grannarna är hemma och kan hålla koll på dem. Hönsen har därför fortsatt att ta sig in i den klagandes trädgård.
"De vistas ofta på min uteplats, under min husvagn och under min bil. Det känns minst sagt olustigt då de kan gömma sig och bli överkörda."
Positivt få vandrafritt
Men helt enkelt att lösa en situation med lösspringande hönor, som på så sätt riskerar att bli överkörda, har det inte visat sig vara.
Medan länsstyrelsen har öppnat ett ärende gällande hunden, skriver djurskyddsinspektören på länsstyrelsen till kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör att man inte anser att frågan är ett djurskyddsärende. Tvärtom, menar djurskyddsinspektören, och påpekar att det är positivt för hönorna att få vandra fritt. Inte heller faran för att bli påkörda ändrar den saken.
"Det riskerar katter också, som rör sig fritt utomhus. Att hönsen får möjlighet att röra sig fritt ute på dagarna och har tillgång till hönshus där de kan söka skydd låter som ett ganska bra djurliv", skriver inspektören och hänvisar tillbaka frågan till kommunen.
Efter en inspektion på plats kommer dock kommunen att lägga ner ärendet.
– Om hönorna går in på granntomten är det en civilrättslig fråga och då är det polisens ärende, säger Sara Ottosson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Inom detaljplanerat område får man i Kungsbacka ha upp till fyra hönor utan tillstånd. För att ha tupp inom detaljplan krävs alltid tillstånd. Det krävs inget tillstånd för hönor utanför detaljplan, i lantliga omgivningar.