NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Av Ronny Karlsson

Mannen i 70-årsåldern hävdade att han druckit den mesta av alkoholen efter att ha kört bil. Men de prover som togs talar emot det och nu döms mannen för grovt rattfylleri.

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
En man i 70-årsåldern döms för grovt rattfylleri. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Det var i februari i år som mannen stoppades av en polispatrull i Vallda. Mannen, som är bosatt på en annan ort i Kungsbacka, konstaterades vid provtagning ha 1,19 promille alkohol i blodet.

Mannen har erkänt att han druckit alkohol före och under bilfärden, men menar att den mesta av alkoholen skulle ha druckits efter att ha avslutat färden. Han ska enligt egen utsago ha druckit ett par öl under och före bilfärden, medan han sedan druckit lite whisky och tre öl efter att ha parkerat bilen.

Men genom att analysera mannens urinprov anser sig tingsrätten ha bevis för att mannen inte talar sanning. Alkoholhalten mellan två provtagningar visar nämligen att alkoholnivån minskat i hans urin, och det talar för att mannen druckit tidigare än han själv uppgett.

I stället visar analyserna att mannen har druckit alkoholen mer än två timmar före den aktuella bilturen.Nu döms mannen för grovt rattfylleri, men trots det slipper han fängelse. Tingsrätten menar att straffvärdet normalt sett borde vara en månads fängelse, men man bedömer att mannen inte kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Dessutom anses mannen lämplig för samhällstjänst, vilket då blir domen kombinerat med en villkorlig fängelsedom.


TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.