NYHETER 2022-09-17 KL. 13:00

Här har du höstens inredningstrender

Av Julia Sandstén Vikberg

Naturnära färger och naturmaterial fortsätter att dominera, men i höst kommer även flera nya trender att leta sig in i våra hem. Norra Halland frågade Jennie Bovin, ägare av Boligheter i Kungsmässan, och Caroline Liif, delägare av Cosa Home Stories, hur man ska inreda den kommande säsongen.

Här har du höstens inredningstrender
Jennie Bovin, ägare av Boligheter i Kungsmässan, och Caroline Liif, inredare och delägare av Cosa Home Stories, tipsar om vilka inredningstrender som gäller i höst. Foto: Montage

SENASTE TV-NYHETERNA

Beiget, vitt och brunt har länge varit trendigt och av allt att döma ser det ut som att de dova naturfärgerna stannar kvar menar både Jennie Bovin och Caroline Liif. I alla fall som bas. Men i höst kan vi även se en del färg i hemmen.
– 90-talet is back. Starka färger som koboltblått, rött, gult och rosa kommer tillbaka. Men de jordnära färgerna kommer att vara kvar. Man jobbar mycket med kontraster. En bas i jordnära färger och ett höglackerade bord i gult. Mitt tips är att satsa på något smått i färg, till exempel en kudde, så att du inte köper ett knallrött matbord som du tröttar på efter två år, säger Caroline Liif.
– Jag tror att jordnära färger alltid kommer att vara trendigt. Kunderna tänker mer hållbart och vill ha färger som man inte tröttnar på, säger Jennie Bovin.
Naturmaterial har varit populärt den senaste tiden och den trenden fortsätter även i höst.
–Det är trä, sten och ull. Plast, bomull och polyester är helt borta. Folk är mer medvetna nu och vill inte ha till exempel mattor med plast så att plastpartiklar flyger runt hemma, säger Caroline Liif.
– Det är mycket trä och sten. Material som marmor och alabaster är trendigt. Men även mycket glas. Vaser och lyktor i glas. Glas är väldigt lätt att jobba med, det passar in i alla hem, säger Jennie Bovin.


Ljuslyktor, vaser och andra prylar i glas är trendigt i höst. "Det är väldigt enkelt och passar till allt", säger Jennie Bovin. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Böljande former
Enligt Jennie Bovin ska inredningsdetaljerna gärna ha en mjuk och böljande form i höst.
– Det ska inte vara så kantiga former som innan utan mjukt, böljande och organiskt men ändå stilrent, säger hon.
När det kommer till mönster så kan det däremot vara både kantigt och rutigt enligt Caroline Liif.
– Tidigare var det blommiga och romantiska mönster. Nu är det lite mer kubiskt, lite mer 90-tal. Fyrkantigt, randigt, rutigt syns på bland annat gardiner. Man jobbar också mycket med kontraster, ett rum med mycket fyrkanter bryts av med en stor rund vas, säger Caroline Liif.
Stort i sig är också en trend i höst.
– Många vill skala bort onödiga prylar och satsa på en stor pryl istället. Stora vaser och stora lampor. Istället för 40 mindre tavlor har vi en stor, maffig tavla. Det är även trendigt med stora soffbord och en blaffig, djup soffa, säger Caroline Liif.
Även växterna ska nu öka i storlek.
– Tidigare var det inne med torkade blommor. Nu ska det vara stor vas med blommor eller en stor, maffig växt, säger Jennie Bovin.


Jordnära färger som bas men med färgklickar av bland annat rött, gult och blått. Så tror Caroline Liif att höstens hem kommer se ut. Foto: Cosa Home Stories


Följ inte trender slaviskt
Även om Jennie och Caroline tipsar om vilka trender så gäller så vill de slå ett slag för att inte följa trender slaviskt. De menar att det inte är hållbart att slänga och köpa nytt hela tiden.
– Satsa på vad du tycker om och lyssna inte för mycket på trender. Gillar du färska blommor i en vas så kör på det, säger Jennie Bovin.
– Att vara trendig är en trend i sig just nu. Men det trenderna gör är att säga att ditt hem inte duger som det är, säger Caroline Liif.
En tråkig trend just nu tycker hon är att många hem inte längre ser ut som hem, utan mer som ett foto i magasin.
– Många ser bilder på influensers hem på Instagram och tror att hemmet måste se perfekt ut. Det är så många som inte vågar göra fel. Folk vågar inte ha foton på sina barn för att det ser fult ut med foto. Man inreder bara i beiget och vitt för då kan man inte göra fel. Man skapar inte ett hem att leva i längre och det tycker jag är en sorglig utveckling. Jag tycker att folk ska våga ta tillbaka sina hem, säger Caroline Liif.SENASTE TV-NYHETERNA

Äntligen – nu har de tagit studenten!
NYHETER 2023-06-08 KL. 14:37

Äntligen – nu har de tagit studenten!

Se bildspel och film från firandet

Över 100 miljoner satsas på reningsverk
NYHETER 2023-06-08 KL. 11:45
Premium

Över 100 miljoner satsas på reningsverk

Budgeten har skrivits upp med 50 miljoner

S nya förslag – arbetsskor till alla inom vården
NYHETER 2023-06-08 KL. 10:15
Premium

S nya förslag – arbetsskor till alla inom vården

Klart: Här placeras det nya jättebatteriet
NYHETER 2023-06-08 KL. 08:20

Klart: Här placeras det nya jättebatteriet

Elisabeth om allra första dagen på Kungsmässan
FAMILJ 2023-06-07 KL. 21:00
Premium

Elisabeth om allra första dagen på Kungsmässan

Långläsning: Klubbikonerna tar farväl av HK Aranäs
HANDBOLL 2023-06-07 KL. 19:30
Premium

Långläsning: Klubbikonerna tar farväl av HK Aranäs

Fler nyheter