NYHETER 2022-05-02 KL. 15:48

Hårdare tag mot a-traktorer

Av Julia Sandstén Vikberg


Efter att två nya domar vunnit lagakraft skärps nu praxis mot a-traktorer. Fler kan nu rapporteras för olovlig körning, och även förarens föräldrar kan brottsmisstänkas. Hallandspolisen välkomnar de nya riktlinjerna.
– Det här är ett kraftigt vapen som vi har använda, säger Hans Qvant, chef för trafikgruppen vid polisen i Halland.

Hårdare tag mot a-traktorer
Arkivbild: Norra Halland

Det rör sig om två domar gällande a-traktorer som nyligen fallit, en i hovrätten och en i tingsrätten. Domen i tingsrätten handlar om antal passagerare i a-traktorn. Praxis från och med nu är det upp till varje enskild polisman att bedöma om antal passagerare och hur de sitter kan utgöra en fara. Föraren kan i så fall få böter på 1000 kronor.
– Det är rent sunt förnuft egentligen, men det finns inga klara regler för hur det ska se ut. Men sitter det exempelvis tre, fyra personer i ett framsäte, där det ser ut att finnas plats för två, kan det påverka förarens förutsättning att manövrera bilen, säger Hans Qvant.
Denna praxis har inget att göra med den som tidigare fanns om att passageraren inte får skymma sikten för föraren. Nu behöver inte sikten vara skymd för att det ska bedömas utgöra en fara.

Föräldrar kan misstänkas för brott
Hovrättsdomen handlar om vad som sker då en a-traktor beläggs med registreringsbesiktning på en eller flera punkter i samband med en flygande besiktning. Enligt den nya praxis ska fordonet då inte längre klassas som en A-traktor, utan som en personbil, och har den som kör fordonet då endast AM-behörighet kan den göra sig skyldig till olovlig körning. Döms man för detta riskerar man dagsböter, indraget körkort samt indraget körkortstillstånd. Förarens vårdnadshavare kan här även misstänkas för tillåtande av olovlig körning och då riskera dagsböter och indraget körkort.
– Ofta är föräldrar ägare till fordonet. De köper fordonet och står på försäkringen av praktiska skäl. Det betyder också att du har ett ansvar om du lånar ut bilen till din son eller dotter. Om du bedöms ha haft uppsåt eller varit oaktsam kan du dömas till tillåtande av olovlig körning, säger Hans Qvant.
Enligt honom kan poliserna redan i dag rapportera de som bryter mot de nya praxis.
– Så fort vi stöter på något så kommer vi agera omedelbart. Alla som jobbar är uppdaterade med ny lagstiftning, säger Hans Qvant.
Enligt honom ser Hallandspolisen positivt på de nya riktlinjerna.
– Det här är ett kraftigt vapen som vi har använda. Vi är smått allergiska mot hur a-traktorer kan användas. All lagstiftning som hjälper oss att komma till åt det avarta med atraktorer är välkommet, säger Han Qvant.

Läs mer: A-traktorförarna: "Nya reglerna löjliga"SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.