NYHETER 2022-05-02 KL. 15:48

Hårdare tag mot a-traktorer

Av Julia Sandstén Vikberg


Efter att två nya domar vunnit lagakraft skärps nu praxis mot a-traktorer. Fler kan nu rapporteras för olovlig körning, och även förarens föräldrar kan brottsmisstänkas. Hallandspolisen välkomnar de nya riktlinjerna.
– Det här är ett kraftigt vapen som vi har använda, säger Hans Qvant, chef för trafikgruppen vid polisen i Halland.

Hårdare tag mot a-traktorer
Arkivbild: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Det rör sig om två domar gällande a-traktorer som nyligen fallit, en i hovrätten och en i tingsrätten. Domen i tingsrätten handlar om antal passagerare i a-traktorn. Praxis från och med nu är det upp till varje enskild polisman att bedöma om antal passagerare och hur de sitter kan utgöra en fara. Föraren kan i så fall få böter på 1000 kronor.
– Det är rent sunt förnuft egentligen, men det finns inga klara regler för hur det ska se ut. Men sitter det exempelvis tre, fyra personer i ett framsäte, där det ser ut att finnas plats för två, kan det påverka förarens förutsättning att manövrera bilen, säger Hans Qvant.
Denna praxis har inget att göra med den som tidigare fanns om att passageraren inte får skymma sikten för föraren. Nu behöver inte sikten vara skymd för att det ska bedömas utgöra en fara.

Föräldrar kan misstänkas för brott
Hovrättsdomen handlar om vad som sker då en a-traktor beläggs med registreringsbesiktning på en eller flera punkter i samband med en flygande besiktning. Enligt den nya praxis ska fordonet då inte längre klassas som en A-traktor, utan som en personbil, och har den som kör fordonet då endast AM-behörighet kan den göra sig skyldig till olovlig körning. Döms man för detta riskerar man dagsböter, indraget körkort samt indraget körkortstillstånd. Förarens vårdnadshavare kan här även misstänkas för tillåtande av olovlig körning och då riskera dagsböter och indraget körkort.
– Ofta är föräldrar ägare till fordonet. De köper fordonet och står på försäkringen av praktiska skäl. Det betyder också att du har ett ansvar om du lånar ut bilen till din son eller dotter. Om du bedöms ha haft uppsåt eller varit oaktsam kan du dömas till tillåtande av olovlig körning, säger Hans Qvant.
Enligt honom kan poliserna redan i dag rapportera de som bryter mot de nya praxis.
– Så fort vi stöter på något så kommer vi agera omedelbart. Alla som jobbar är uppdaterade med ny lagstiftning, säger Hans Qvant.
Enligt honom ser Hallandspolisen positivt på de nya riktlinjerna.
– Det här är ett kraftigt vapen som vi har använda. Vi är smått allergiska mot hur a-traktorer kan användas. All lagstiftning som hjälper oss att komma till åt det avarta med atraktorer är välkommet, säger Han Qvant.

Läs mer: A-traktorförarna: "Nya reglerna löjliga"


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter