NYHETER 2023-03-08 KL. 12:45

Gustav får miljoner till forskning om hjärtat

Av Ronny Karlsson

Kungsbackabon Gustav Smith får nästan fem miljoner kronor till forskning från Hjärt-Lungfonden. Målet är att hitta mer kunskap om sjukdomar i hjärtmuskeln.

Gustav får miljoner till forskning om hjärtat
Kungsbackabon Gustav Smith får nästan fem miljoner till forskning från Hjärt-Lungfonden. Foto: Pressbild

Det är svenska folkets gåvor som ligger till grund för anslaget, som är på 4,8 miljoner kronor.
– Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden. Mina hopp för framtiden är att min forskning ska kunna leda till att fler fall av hjärtsjukdom kan förebyggas i tid och att de som lever med sjukdomen ska kunna leva längre och med bättre livskvalitet, säger Gustav Smith, boende i Kungsbacka och professor i kardiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Sjukdomar i hjärtmuskeln och dess klaffar är en av de främsta döds- och sjukdomsorsakerna i Sverige. Trots det vet vi ganska lite om de molekylära orsakerna till att en person drabbas. Smiths stipendium ska gå till att försöka hitta biologiska markörer som kan leda en mer skräddarsydd behandling för patienter med sjukdomar i hjärtmuskeln och klaffarna.

Gustav Smith är professor i kardiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Nu hoppas han bidra till en mer effektiv och individanpassad vård, både vad gäller förebyggande insatser och behandling av hjärtsjukdomar.

Forskningsprojektet ska i ett första steg kartlägga de gener och ämnen i blodet som leder till hjärtsjukdomar. Forskarna ska även studera de mekanismer som orsakar sjukdom, genom att analysera mänsklig hjärtvävnad, djurmodeller och cellmodeller. Därefter ska själva sjukdomsförloppet studeras, med hjälp av nationella register. Slutligen kommer en klinisk prövning att göras, för att studera hur tidig behandling med molekylära markörer kan användas för att förbättra vården.SENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.