NYHETER 2023-11-28 KL. 07:10

Gratis julbord även i år – men nu skärps reglerna

Av Ronny Karlsson

Även i år blir det gratis julbord för äldre hos Matverket. Men åldersgränsen höjs denna gång och målet är att locka de personer som verkligen behöver hjälp med att komma bort från ofrivillig ensamhet.

Gratis julbord även i år – men nu skärps reglerna
Johan Dohn och Leo Gulin flankerar Linda Ålander. Tillsammans ska de ordna med julbord för ofrivilligt ensamma på Matverket 20 december. Foto: Ronny Karlsson

TV-klipp och nyheter

Det blir femte året som Matverket ordnar med gratis julbord för äldre, och andra året som GoKungsbacka finns med som medarrangör. I fjol var det fullt på alla sittningar, och det hoppas man på även i år.

Men kraven för att få komma ändras en del till det här året. Åldersgränsen höjs från 65 till 74 år, och man vill framför allt att det är personer som hamnat i ofrivillig ensamhet som kommer till julbordsdagen den 20 december.

– Har man ett rikt socialt liv ska detta inte bara vara en gratis måltid, det är viktigt bland annat för de sponsorer som ställer upp, säger Linda Ålander, ansvarig för GoKungsbacka.

Totalt 500 platser

Det kommer att bli tre sittningar och totalt handlar det om cirka 500 platser som är tillgängliga. Den 7 december är första dagen som det går att anmäla sig, och det görs via ett särskilt telefonnummer som ska kommuniceras i annonser.

– Vi ska se till att synas på digitala skärmar på våra boenden också. Vi hoppas att de som har den fysiska och psykiska möjligheten ska ställa upp och göra en frivillig insats, sedan har vi en del som blir mottagare och det handlar framför allt om personer som är ofrivilligt ensamma, säger Ålander.

Hon påpekar att det också kan bli platser för personer under 74 år om de lever i ofrivillig ensamhet.

– Sedan kan man leva i tvåsamhet också och känna sig ensam, om man till exempel vårdar sin partner. Vi vill att rätt personer hittar till oss och man bör känna efter om detta julbordet är för mig, säger Ålander.

Vill ställa upp

För Johan Dohn innebär julbordet en hel del extraarbete, men också ett sätt att ställa upp för personer som behöver stöd.

– Det ska ordnas med platser och vi ska ta hand om det som skänks. Sedan ska all maten lagas också, säger han.

Han är också mån om att rätt personer dyker upp den 20 december.

– De som skänker mat till oss vill att det ska gå till personer som verkligen behöver komma ut. Nu vet vi att intresset finns så nu kan vi rikta in oss mer på det.

Eventuellt överskott från julbordet går till GoKungsbacka, som i så fall ska använda överskottet till fortsatt arbete för att motverka ofrivillig ensamhet.TV-klipp och nyheter

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in
NYHETER 2024-02-26 KL. 07:41
Premium

Stopp för eldning – grenar och löv måste samlas in

Men kommunen osäker på om förändringen är rätt

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York
NYHETER 2024-02-25 KL. 13:00
Premium

För 25 år sedan – Beltran fick ställa in i New York

... och handbollsklubben behövde komma på fötter

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden
NYHETER 2024-02-25 KL. 09:00
Premium

Ulrikas hus ska byggas upp igen efter branden

Vill återskapa huset i Åsa som hon själv har ritat

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.