Enligt Kungsbackas kommunpolis Anna Lindqvist bör man samarbeta med sina grannar för att hålla tjuvarna borta.
Det sker färre inbrott på adresser som är anslutna till grannsamverkan. Detta enligt kommunpolis Anna Lindqvist som råder fler boende att utbilda sig i hur man håller tjuvar borta. Hon ger även flera knep på hur man kan undvika inbrott.
Förra året anmäldes 113 inbrott i Kungsbacka kommun. Det är en nedgång jämfört med året innan då inbrottsstatistiken sköt i höjden med nästan 200 inbrott.
– Vi inledde en stor inbrottssatsning i Halland förra året så hela Kungsbacka har varit på tårna. Det kan vara det som har fått ned mängden inbrott, men när det gäller brottsförebyggande arbete är det svårt att mäta resultat, säger Anna Lindqvist.
En del av polisens satsning mot bostadsinbrott, som drog igång i september, är utbildningar i grannsamverkan. För enligt Anna Lindqvist sker det färre inbrott på adresser som är anslutna till det.
– Av de 16 inbrott som skedde från september till mitten av december så var det bara tre av dem som var med i grannsamverkan.
Utbildningarna hålls av polisen och kommunen samt är kostnadsfria. I dag har 800 personer i Kungsbacka utbildat sig och 10 000 adresser är anslutna till grannsamverkan. Anna Lindquist hoppas att det ska bli fler.
– Grannsamverkan är ett sätt att få information om vad som händer i sitt område och hur man kan jobba för att undvika inbrott i sitt område. Varannan vecka skickar vi information om var det har skett inbrott och om det förekommer att inbrottstjuvar sätter grenar på dörrar eller liknande. Det har ett otroligt genomslag.
Hon tror att speciellt boende i nybyggda områden bör gå utbildningen för där har grannar inte lärt känna varandra i samma utsträckning och få av adresserna är anslutna till grannsamverkan. När det gäller de redan utbildade ombuden tror hon att man bör fundera över om man behöver uppdatera sig om läget på sin gata.
– Att man uppdaterar sig om vilka som har flyttat in och ut. Och hur grannsamverkanskyltarna ser ut, så att de inte hänger på sned eller ser gamla och slitna ut.
Har du några andra tips på hur man kan skydda sig mot inbrott?
– För det första så bör man se över sitt eget hus; låsa sin dörr, ha ett säkert lås på moped eller cykel samt inventera sina grejer för om polisen påträffar stöldgods så hittar stöldgodset sällan tillbaka sin rätta ägare om man inte vet exakt vad man har blivit av med. Om man reser bort en längre tid kan man be sin granne ta in post och skotta åt en så att man visar att det är folk är bostaden.
Hon råder en också att vara uppmärksam och ifrågasätta främmande personer och bilar som rör sig i området.
– Om man går fram och frågar ”kan jag hjälpa dig?” så känner sig en tjuv obekväm.
Årets första utbildning i grannsamverkan hålls den 30 januari på polishuset. Information finns på kommunens hemsida.
Tips: så här kan du minska risken för inbrott
Lås din dörr, bil, moped, cykel och andra prylar.
Be en granne ta in posten och skotta när du är bortrest en längre tid.
Var uppmärksam: Har någon satt grenar på dörren eller flyttat saker i sin trädgård – det kan vara ett sätt för inbrottstjuven att kolla om du är hemma.
Ifrågasätt främmande personer och bilar i ditt område.
Inventera dina prylar.
Anslut dig till grannsamverkan.
Källa: Kommunpolis Anna Lindqvist.
Läs mer om inbrottsutvecklingen i Kungsbacka i Norra Hallands fredagstidning.
Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.