NYHETER 2022-01-10 KL. 06:40

Fortsatt många konkurser i Halland under 2021

Av Elisabeth Däljemar

Våren 2020 utlöste coronapandemin en konkursvåg av sällan skådad magnitud. Under året som gått har antalet konkurser minskat. Men bara nationellt. I Halland är konkurstalen nästan lika höga som under ”pandemiåret” 2020.

Fortsatt många konkurser i Halland under 2021
Antalet konkurser har fortsatt att vara högt i Halland under 2021. Foto: Pixabay.

Medan konkurserna minskade med elva procent i Sverige som helhet under 2021, minskade de bara med en procent i Halland.
Det visar färsk konkursstatistik som kreditupplysningsföretaget Syna låtit sammanställa.
Värst var läget för de svenska företagen under mars, april och maj 2020.
– På kort tid gick ett stort antal företag i konkurs. Främsta orsaken var intäktsbortfall och dålig likviditet som en direkt eller indirekt följd av pandemin. En del av företagen hade säkert gått i konkurs förutan pandemin som nu blev den direkt utlösande faktorn, säger Harald Stjerna, partner på Syna.
Hårdast drabbade blev företagen i besöksnäringen (restauranger, hotell och konferensanläggningar), transportbranschen och den del av handeln som består av små och medelstora butiker. Butiker som redan vid pandemins start var hårt konkurrensutsatta av stormarknaderna och e-handeln.
Under 2021 har en viss återhämtning skett, vilket lett till att antalet konkurser gått ned något. Men nu, då vi går in i ännu en pandemivåg ser det ut att vända nedåt igen. Något som är extra illavarslande för Halland där antalet konkursen endast minskat med två stycken, från 147 år 2020, till 145 under 2021.
Den här gången ser konkurstrenden dessutom även ut att påverka byggbranschen i betydligt högre grad än vad som tidigare varit fallet. Orsaken tros vara att framförallt många små och medelstora företag rent allmänt har fortsatt dålig likviditet.
Att små och medelstora företag haft och har det extra tufft i pandemin kan också vara en förklaring till att det halländska näringslivet inte återhämtat sig i samma takt som riksgenomsnittet.
– Varför Halland klarat sig så mycket sämre är svårt att veta utan att göra en mer djupgående analys. En möjlig förklaring kan vara näringslivets sammansättning med många mindre och därmed mer sårbara företag, säger Harald Stjerna.
– Hur antalet konkurser utvecklas framöver är svårt att sia om. Allt är beroende på hur coronapandemin utvecklas. Den fjärde vågen av smitta som vi nu är mitt uppe i och de restriktioner som på nytt införts kan dock betyda fortsatt stora problem för många företag, avslutar han.

SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-