NYHETER 2022-07-14 KL. 06:45

Förfallna stugor rivna - vite väntar ändå

Av Kristian Alm

Nu har Onsalaföretagaren P-O Cristenson äntligen rivit de förfallna sommarstugorna i Vallda. Men försent - kommunen kräver att han betalar 220 000 kronor i vite.

Förfallna stugor rivna - vite väntar ändå
Nu har P-O Cristenson äntligen låtit riva de förfallna stugorna. Men det kan bli ett saftigt vite ändå. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Det handlar om ett skogsområde längs Högekullevägen. Cristenson köpte marken på 8,5 hektar med tillhörande enkla stugor på 80-talet. Affärsidén var inte de små hyrorna stugägarna betalade, utan tanken var att få stycka av och bygga villor och parhus.
– Jag har lämnat in förslag och begäran om planläggning vid ett par tillfällen men fått blankt nej, berättade P-O Cristenson för Norra Halland förra hösten.
Så området har legat kvar orört, och när torrdass och enkel kallvattenledning från en brunn i närheten inte lockade några sommarfamiljer längre övergavs stugorna.
Men i höstas hade byggnadsnämnden tröttnat på förfallet, och gav Cristenson fyra månader på sig att riva, annars hotade vite med 20 000 kronor per byggnad, sammanlagt alltså 220 000 kronor.
– Jag är på gång, men har inte hittat någon som kan fälla träden så att maskinerna kommer till, hävdade P-O Cristenson.
Samtidigt lämnade han än en gång in en begäran om att få bygga runt 20 villor i området. Förvaltningen rekommenderade avslag, området ligger inte så bra till när när det allmän service, och det finns en grundinställning att nya planer i väst inte ska beviljas så länge nya Onsalavägen inte är byggd.
Men helt oväntat körde majoriteten av kommunstyrelsen över tjänstepersonerna. Bara Miljöpartiet och Socialdemokraterna röstade nej.
När det kan bli några villor är däremot högst oklart, först väntar en prövning i detaljplan och det kan ta åravis beroende på köer och överklaganden.
Samtidigt har processen om de förfallna stugorna fortsatt. Nyligen var de uppe i byggnadsnämnden och där konstaterade man att Cristenson inte följt kravet på rivning, utan gång på gång dragit över tiden med olika argument.
Byggnadsnämnden ansåg att det inte längre gick att blunda för överträdelsen, och beslöt därför att begära att domstolen kräver de 220 000 kronorna i vite.
– Jaså? Det har jag inte fått besked om ännu. Men stugorna har precis rivits. Miljöfarligt avfall har vi kört bort, och nästa vecka är det dags för brädhögarna, säger P-O Cristenson.
Men nu åker du på 220 000 för att du dröjt så länge?
– Vi har hela tiden haft kontakt med kommunen och berättat om problemen med att få tag i entreprenörer som kan göra rivningen, vi var tvungna att fälla många träd för att komma åt. Jag kommer givetvis att överklaga.TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.