NYHETER 2022-07-28 KL. 11:55

Föreningar vandrar för ökad trygghet

Av Anton Lorentzson

Under ett antal sommarveckor har olika föreningar i Kungsbacka och dess närområde vandrat omkring i staden på helgnätterna. Trygghetsvandringarna samordnas med Kungsbacka kommun som erbjuder föreningsstöd i form av pengar till föreningarna. I utbyte ska föreningarna kvällsvandra i syfte om att öka tryggheten i kommunens offentliga miljöer.

Föreningar vandrar för ökad trygghet
Trygghetsvandrarna från Varla IBK. Magnus Idehn, Fredrik Palbrant, Maria Hagman, Eva Sjöberg och Marie Martinsson. Foto: John Skoglund

I vanliga fall vandrar ideella föreningar runt omkring i Kungsbacka kommun på helgnätter för att öka tryggheten i offentliga miljöer, vilket görs i samordningen med kommunen. Dessa ideella föreningar behöver dock också semester och under sommarmånaderna nattvandrar de inte. Istället har kommunen erbjudit föreningar i Kungsbacka och dess närområde chansen att trygghetsvandra på sommarhelgerna.

– Vi har känt ett behov av att fortsätta med trygghetsaspekten även på sommaren. Då är Kungsbackas föreningar ett sätt att hålla igång det. Syftet är att öka tryggheten för allmänheten i offentlig miljö och hjälpa dem som kan tänkas behöva hjälp. Samtidigt kan vi stötta föreningarna ekonomiskt, säger Simon Wallengren, utvecklare brottsförebyggande i Kungsbacka.

Initiativet med trygghetsvandrande föreningar är inte nytt i Kungsbacka, men under pandemin har det varit avvaktande. Nu har det kommit igång igen och startade redan v.24. Intresset från föreningarna var stort.

– Det var många föreningar som sökte och alla helger är uppbokade. Vi kör en förening per helg. Tidigare kunde man söka för två helger, men eftersom så många ville ställa upp så får man en helg per förening. På så sätt blir föreningsstödet rättvist, säger Simon Wallengren.

Stödet, 4 000 kronor per förening, betalas ut för arbetet som innebär två kvällspass, mellan 20-01, med minst fem personer över 22 år per kväll. Trygghetsvandrarnas funktion kan delas in i tre delar, enligt Simon Wallengren.

– Dels skapar de en trygg vuxennärvaro i den offentliga miljön och kan hålla ett vakande öga. Dels kan de erbjuda hjälp och stöd till ungdomar. Dessutom kan de fungera som ögon och öron för polisen, som informations- och uppgiftssamlare. De ska själva inte ingripa om de ser något brottsligt.

Finns det ett större behov nu när det är sommar?
– Sommaren är nödvändigtvis inte otryggare. Däremot hålls det fler event och evenemang där ungdomar samlas. Det är mer rörelse i den offentliga miljön och därför är det väldigt viktigt att hålla igång verksamheten.

Trygghetsvandrarna har själva möjligheten att bestämma vilka platser de ska vandra på. Det blir oftast där det är populärt för ungdomar att vistas på eller där ett visst evenemang sker. Samarbetet med föreningarna är något som Simon Wallengren ser positivt på, även i längden.

– I och med föreningsstödet så kan vi hjälpa till att stärka föreningarnas möjlighet att ägna sig åt det de är bra på. Vi hoppas att trygghetsvandringarna i längden leder till ett starkt och tryggt Kungsbacka, där folk som behöver hjälp ska kunna få hjälp.

FAKTA: Föreningarna som deltar i trygghetsvandringarna
BMK Kungs, KbSS, Kungsbacka KK, Skate Kungsbacka, Frillesås BK, IFK Fjärås, Kullavik Basket, Onsala Pirates, Hanhals IF, Varla IBK


Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.