NYHETER 2022-07-28 KL. 11:55

Föreningar vandrar för ökad trygghet

Av Anton Lorentzson

Under ett antal sommarveckor har olika föreningar i Kungsbacka och dess närområde vandrat omkring i staden på helgnätterna. Trygghetsvandringarna samordnas med Kungsbacka kommun som erbjuder föreningsstöd i form av pengar till föreningarna. I utbyte ska föreningarna kvällsvandra i syfte om att öka tryggheten i kommunens offentliga miljöer.

Föreningar vandrar för ökad trygghet
Trygghetsvandrarna från Varla IBK. Magnus Idehn, Fredrik Palbrant, Maria Hagman, Eva Sjöberg och Marie Martinsson. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

I vanliga fall vandrar ideella föreningar runt omkring i Kungsbacka kommun på helgnätter för att öka tryggheten i offentliga miljöer, vilket görs i samordningen med kommunen. Dessa ideella föreningar behöver dock också semester och under sommarmånaderna nattvandrar de inte. Istället har kommunen erbjudit föreningar i Kungsbacka och dess närområde chansen att trygghetsvandra på sommarhelgerna.

– Vi har känt ett behov av att fortsätta med trygghetsaspekten även på sommaren. Då är Kungsbackas föreningar ett sätt att hålla igång det. Syftet är att öka tryggheten för allmänheten i offentlig miljö och hjälpa dem som kan tänkas behöva hjälp. Samtidigt kan vi stötta föreningarna ekonomiskt, säger Simon Wallengren, utvecklare brottsförebyggande i Kungsbacka.

Initiativet med trygghetsvandrande föreningar är inte nytt i Kungsbacka, men under pandemin har det varit avvaktande. Nu har det kommit igång igen och startade redan v.24. Intresset från föreningarna var stort.

– Det var många föreningar som sökte och alla helger är uppbokade. Vi kör en förening per helg. Tidigare kunde man söka för två helger, men eftersom så många ville ställa upp så får man en helg per förening. På så sätt blir föreningsstödet rättvist, säger Simon Wallengren.

Stödet, 4 000 kronor per förening, betalas ut för arbetet som innebär två kvällspass, mellan 20-01, med minst fem personer över 22 år per kväll. Trygghetsvandrarnas funktion kan delas in i tre delar, enligt Simon Wallengren.

– Dels skapar de en trygg vuxennärvaro i den offentliga miljön och kan hålla ett vakande öga. Dels kan de erbjuda hjälp och stöd till ungdomar. Dessutom kan de fungera som ögon och öron för polisen, som informations- och uppgiftssamlare. De ska själva inte ingripa om de ser något brottsligt.

Finns det ett större behov nu när det är sommar?
– Sommaren är nödvändigtvis inte otryggare. Däremot hålls det fler event och evenemang där ungdomar samlas. Det är mer rörelse i den offentliga miljön och därför är det väldigt viktigt att hålla igång verksamheten.

Trygghetsvandrarna har själva möjligheten att bestämma vilka platser de ska vandra på. Det blir oftast där det är populärt för ungdomar att vistas på eller där ett visst evenemang sker. Samarbetet med föreningarna är något som Simon Wallengren ser positivt på, även i längden.

– I och med föreningsstödet så kan vi hjälpa till att stärka föreningarnas möjlighet att ägna sig åt det de är bra på. Vi hoppas att trygghetsvandringarna i längden leder till ett starkt och tryggt Kungsbacka, där folk som behöver hjälp ska kunna få hjälp.

FAKTA: Föreningarna som deltar i trygghetsvandringarna
BMK Kungs, KbSS, Kungsbacka KK, Skate Kungsbacka, Frillesås BK, IFK Fjärås, Kullavik Basket, Onsala Pirates, Hanhals IF, Varla IBK

TV-klipp och nyheter

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Unga i Kungsbacka mår sämre
NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Premium

Unga i Kungsbacka mår sämre

Suparkompisar åtalas för sexköp
BLÅLJUS 2024-04-24 KL. 09:00
Premium

Suparkompisar åtalas för sexköp

Stal narkotika i hemtjänsten
NYHETER 2024-04-24 KL. 07:45
Premium

Stal narkotika i hemtjänsten

Gymnasiegatan avstängd
TRAFIK 2024-04-23 KL. 19:30
Premium

Gymnasiegatan avstängd

Gasol och bensin sprängde huset
BLÅLJUS 2024-04-23 KL. 16:30
Premium

Gasol och bensin sprängde huset

Så gick till det i attentatet mot hemtjänsten

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte
SPORT 2024-04-23 KL. 15:45
Premium

Kommunens drag – kallar in alla föreningar till möte

Förvaltningschefen: "Vi kommer inte presentera några lösningar"

Signalfel i tågtrafiken
TRAFIK 2024-04-23 KL. 14:35
Premium

Signalfel i tågtrafiken

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-04-24 KL. 19:30
Hon skrev årets halländska bok
Premium | POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Moderaten som brinner för välfärden
Premium | NYHETER 2024-04-24 KL. 12:45
Unga i Kungsbacka mår sämre
Premium | BANDY 2024-04-24 KL. 11:36
FBK värvar doldis som inte velat satsa

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.