NYHETER 2022-07-28 KL. 11:55

Föreningar vandrar för ökad trygghet

Av Anton Lorentzson

Under ett antal sommarveckor har olika föreningar i Kungsbacka och dess närområde vandrat omkring i staden på helgnätterna. Trygghetsvandringarna samordnas med Kungsbacka kommun som erbjuder föreningsstöd i form av pengar till föreningarna. I utbyte ska föreningarna kvällsvandra i syfte om att öka tryggheten i kommunens offentliga miljöer.

Föreningar vandrar för ökad trygghet
Trygghetsvandrarna från Varla IBK. Magnus Idehn, Fredrik Palbrant, Maria Hagman, Eva Sjöberg och Marie Martinsson. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

I vanliga fall vandrar ideella föreningar runt omkring i Kungsbacka kommun på helgnätter för att öka tryggheten i offentliga miljöer, vilket görs i samordningen med kommunen. Dessa ideella föreningar behöver dock också semester och under sommarmånaderna nattvandrar de inte. Istället har kommunen erbjudit föreningar i Kungsbacka och dess närområde chansen att trygghetsvandra på sommarhelgerna.

– Vi har känt ett behov av att fortsätta med trygghetsaspekten även på sommaren. Då är Kungsbackas föreningar ett sätt att hålla igång det. Syftet är att öka tryggheten för allmänheten i offentlig miljö och hjälpa dem som kan tänkas behöva hjälp. Samtidigt kan vi stötta föreningarna ekonomiskt, säger Simon Wallengren, utvecklare brottsförebyggande i Kungsbacka.

Initiativet med trygghetsvandrande föreningar är inte nytt i Kungsbacka, men under pandemin har det varit avvaktande. Nu har det kommit igång igen och startade redan v.24. Intresset från föreningarna var stort.

– Det var många föreningar som sökte och alla helger är uppbokade. Vi kör en förening per helg. Tidigare kunde man söka för två helger, men eftersom så många ville ställa upp så får man en helg per förening. På så sätt blir föreningsstödet rättvist, säger Simon Wallengren.

Stödet, 4 000 kronor per förening, betalas ut för arbetet som innebär två kvällspass, mellan 20-01, med minst fem personer över 22 år per kväll. Trygghetsvandrarnas funktion kan delas in i tre delar, enligt Simon Wallengren.

– Dels skapar de en trygg vuxennärvaro i den offentliga miljön och kan hålla ett vakande öga. Dels kan de erbjuda hjälp och stöd till ungdomar. Dessutom kan de fungera som ögon och öron för polisen, som informations- och uppgiftssamlare. De ska själva inte ingripa om de ser något brottsligt.

Finns det ett större behov nu när det är sommar?
– Sommaren är nödvändigtvis inte otryggare. Däremot hålls det fler event och evenemang där ungdomar samlas. Det är mer rörelse i den offentliga miljön och därför är det väldigt viktigt att hålla igång verksamheten.

Trygghetsvandrarna har själva möjligheten att bestämma vilka platser de ska vandra på. Det blir oftast där det är populärt för ungdomar att vistas på eller där ett visst evenemang sker. Samarbetet med föreningarna är något som Simon Wallengren ser positivt på, även i längden.

– I och med föreningsstödet så kan vi hjälpa till att stärka föreningarnas möjlighet att ägna sig åt det de är bra på. Vi hoppas att trygghetsvandringarna i längden leder till ett starkt och tryggt Kungsbacka, där folk som behöver hjälp ska kunna få hjälp.

FAKTA: Föreningarna som deltar i trygghetsvandringarna
BMK Kungs, KbSS, Kungsbacka KK, Skate Kungsbacka, Frillesås BK, IFK Fjärås, Kullavik Basket, Onsala Pirates, Hanhals IF, Varla IBK

Sandra drömmer om att släppa ett eget album
KULTUR & NÖJE 2024-07-27 KL. 09:00
Premium

Sandra drömmer om att släppa ett eget album

Countrysångerskan från Kungsbacka har nått framgång på nätet

TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.