NYHETER 2024-10-24 KL. 18:00

Föräldrar i Fjärås går samman för att påverka

Av Julia Sandstén Vikberg

Föräldrarna tyckte att det saknades en föräldraförening i Fjärås som jobbade för att skapa bättre förutsättningar för barnen. Så de valde att själva skapa en. Nu hoppas de få fler förädrar att engagera sig.
– Det är det här med ”It takes a village to raise a child”, säger Joel Herrey.

Föräldrar i Fjärås går samman för att påverka
Sebastian Herrey, Joel Herrey, Sandra GRönkvist, Anna Lindskog och Anna Erlandsson (inte i bild) startade Fjärås Föräldraförening. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Föräldrarna har elever på samma skolan och träffades på brukarråden mellan föräldrar och rektorer på skolan. De hade alla märkt att det var få föräldrar som gick på råden och det pratades till och med om att det var tveksamt om man skulle ha kvar råden eftersom intresset var så lågt.

– Råden är ändå en plattform för skolan att nå ut till föräldrarna och för föräldrarna att vara med och bidra och tycka till så vi kände att vi inte ville att det skulle läggas ner på grund av för lågt intresse, säger Anna Lindskog.

– Det blev som en ond spiral som vi ville motverka. Många tyckte att det kom få på de här mötena och då minskade rektorernas intresse av att ha dem. Så vi kände att någon behöver göra någonting för att liva upp det, så varför ska den någon inte vara vi. Istället för att vänta på att någon annan ska rädda oss så kan vi bygga tåget själva, säger Joel Herrey.

De var fem föräldrar som gick samman och skapade Fjärås Föräldraförening. Tillsammans hoppas de kunna påverka och förbättra tillvaron för barnen i Fjärås.

– Vi ville att det skulle finnas en plattform för föräldrar att ses och diskutera saker tillsammans istället för att bara mötas när man går till och från skolan eller tycka till på Facebook, säger Anna Lindskog.

– Vi är fem stycken nu som lyfter och hjälper varandra. Det ska inte vara en ensam tung börda utan tillsammans kan vi få till en förändring som kan vara positiv för alla, säger Sebastian Herrey.

Föräldrarna har i dag samarbetet i ett år och har redan jobbat mycket med att påverka i vissa frågor. En sak som har engagerat dem är att eleverna på Fjärås Bräckaskolan och Gällingeskolan behöver byta skola och klass efter årskurs fem, istället för efter årskurs sex som på andra skolor i kommunen.

– Det blir ett ganska stort bryt för barnen att efter femman gå till ny skolan, ny klass, ny lärare och betyg på det, säger Joel Herrey.

– Det gör att våra barn i Fjärås och Gällinge får en brantare backe. De har mycket mer emot sig jämfört med elever som har samma lärare och samma klasskamrater, säger Sebastian Herrey.

– På grund av det tryck som vi har lagt på det senaste året har Fjärås Bräckaskolan redan förändrat så det sker ett byte av klassen i årskurs fyra, så att de får ha samma klass i fyran, femman och sexan. Så även om de går över till Smedjeskolan i sexan så behåller de sin klass så att allt nytt inte kommer på en gång, säger Joel Herrey.

– Men vår stora punkt är att vi vill värna om Fjärås tillsammans. För våra barns trygghet och framtid, säger Sebastian Herrey.

– Så att både föräldrar och barn är trygga med att låta barnen gå i skolan här i Fjärås, säger Sandra Grönkvist.

Föreningen vill fortsätta att jobba med fler frågor som rör barnen i Fjärås och vill gärna bli fler som engagerar sig. I veckan hade de sitt första informationsmöte för andra i Fjärås. Nu hoppas de att fler ska vilja gå med i gruppen.

– Alla som vill engagera sig får jättegärna höra av sig till oss. Nu har vi skapat en struktur som kan leva förbi oss också, säger Sebastian Herrey.

– Det är det här med ”It takes a village to raise a child”, som man säger på engelska. Ju fler kontaktytor man har och ju fler föräldrar och barn man känner desto mer kan man hjälpas åt att ta itu med något man ser händer. Det görs av kärlek för att vi vill ha ett tryggt samhälle här. Vi hjälps åt helt enkelt, säger Joel Herrey.

Den som är intresserad av att engagera sig i föreningen kan mejla fjarasforaldraforening@gmail.com.



TV-klipp och nyheter

Pendlade 25 mil enkel väg till träningen
BANDY 2024-10-24 KL. 19:00
Premium

Pendlade 25 mil enkel väg till träningen

✔ Chockbeskedet i fjol ✔ Att hamna i centrum ✔ Förväntningarna

Kritik mot beslut om tolkavgift – kan strida mot lagen
NYHETER 2024-10-24 KL. 11:45
Premium

Kritik mot beslut om tolkavgift – kan strida mot lagen

Rydfeldt (L): "Det är bara symbolpolitik"

På jakt efter Britta Lenas berömda salva
KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 20:00
Premium

På jakt efter Britta Lenas berömda salva

Receptet fanns gömt i ett apoteksskåp

Kungsbackagumman fyller 200 år
KULTUR & NÖJE 2024-10-23 KL. 19:59
Premium

Kungsbackagumman fyller 200 år

Hela jorden skalv när hon dog den 23 oktober

Debatt: Ta en cykeltur
DEBATT 2024-10-23 KL. 14:00

Debatt: Ta en cykeltur

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.