Tid på förskolan, vattenskoter i Kungsbackafjorden, åtal för mutbrott och haj på torget skapade rubriker i Norra Halland för 20 år sedan.
Föräldrar ville att barn som gick i förskolan 15-timmar skulle få vara där 5 timmar tre dagar istället för tre timmar fem dagar.
Anledningen till att barn till föräldralediga och arbetssökande skulle gå färre timmar fler dagar var att spara in pengar på måltider. För varje portion betalade nämnden 19,19 kronor. Sammanlagt beräknades nämndens besparingar bli cirka en miljon kronor per år om barnen inte serverades lunch.
Föräldrar ansåg däremot att det blev stressigt och att man knappt hann hem innan man skulle åka tillbaka. De menade också att barnen ville stanna och äta med sina kompisar.
– Det är väl inte meningen att man ska möta sin dotter gråtandes i dörren när de andra barnen ska äta lunch, sa mamman Anna Nyhlén.
Även pedagogerna ville ha färre dagar.
– För personalen innebär det bättre kontinuitet i arbetet med barnen om de istället får komma fem timmar om dagen i tre dagar, sa förskolläraren Anette Nordlander, förskollärare på Gårdskulla förskola.
Föräldrar ville att barn som gick 15 timmar så gå fler timmar färre dagar.
Under sammanträde i arbetsutskottet för nämnden för Förskola och grundskola blev det avslag, till föräldrarnas besvikelse.
– Jag tycker det är fel prioriteringar som görs, sa Anna Nyhlén.
Det blev avslag för 15-timmarsbarn.
Vattenskoter i fjorden
Miljöförvaltningen ville att det skulle bli totalförbud att åka vattenskoter i Kungsbackafjorden.
– Det beror både på bullret och utsläppet, sa kommunalekolog Daniel Helsing till Norra Halland.
Att Kungsbackafjorden blivit naturreservat var en bidragande faktor samt att det var Natura 2000-område med riksintresse för yrkesfiske och naturvård.
– Det handlar också om att det går att åka på väldigt grunt vatten med en skoter till skillnad från med vanliga båtar, säger Daniel Helsing.
Enligt förslaget till nämnden ville förvaltningen också begränsa vattenskoteråkning mellan Rivöfjorden och Nidingen.
Miljönämnden sa däremot nej till totalförbud av vattenskoter på Kungsbackafjorden men ville ha samma begränsningar som längs Onsalahalvön.
– Anledningen till att det inte blev något förbud var att nämnden inte ville begränsa mer än vi redan gjort. Sen vill vi invänta och se vad som händer med Kungsbackafjorden nu när det blivit klassad som naturreservat, sa Niklas Mattsson (KD), ordförande i nämnden.
Förslaget: Inga skotrar i Kungsbackafjorden
Åtal mutbrott
En besiktningsman i 40-årsåldern åtalades misstänkt för grovt mutbrott. Enligt kammaråklagaren hade mannen tagit emot pengar och alkohol mot att han registrerade och besiktigade importerade bilar. Det skulle ha pågått från 1999 och bland annat ska mannen ha fixat 35 bilar mot 80 000 kronor. Han åtalades också för förskingring. Ytterligare två besiktningsmän på samma station åtalades, både misstänktes ha ”fixat igenom” bilar i utbyte mot alkohol.
Tre åtalades för mutbrott.
Skratterapi
Det var glada miner på Aranäshallen när stratterapeuterna Elisabeth Fridefors och Ann-Britt Ternander var på besök under Hälsomässan.
– Skratt minskar smärta, stärker immunförsvaret, ökar hjärnans kapacitet och därmed kreativitet. Skratt är friskvård! Sa de till Norra Halland.
På mässan, som arrangerades av bland annat Kungsbacka kommun, fanns det totalt 40 utställare. Man kunde prova på pilates, linedance, thaimassage och power yoga.
Det var mycket skratt på Hälsomässan.
Haj på torget
Kungsbacka torg gästades av en två meter lång och 82 kilo tung haj. Sillhajen var fångad någonstans i Nordatlanten och inköpt på fiskauktionen i Göteborg.
– Vi filéar en del och gör kotletter av stjärten, sa fiskhandlaren Marcus Wennergren.
Människor på torget hajade till.
Läs även:
För 20 år sedan: Fackstrid, löneskillnader och skolval
För 10 år sedan: Nya simhallen och sociala medier
Polisen gör kontroller på gymmen för att hindra utvecklingen
Kan begå brott och ändå få behålla sitt avgångsvederlag
Häng med backstage på Kungsbacka teater
Vill värna den biologiska mångfalden
I stället för att bara knyta näven vid köksbordet beslöt han sig för att engagera sig i politiken. Ett litet uppdrag var tanken. Men när Vänsterpartiets frontfigur avled blev Patrik Jervne Henestam plötsligt toppnamn med plats i kommunstyrelsen. Och trots att det är tufft verkar han nu ha fått smak på politiken.