NYHETER 2023-03-12 KL. 10:30

Folkhögskolan har fått hbtqi-kompetens

Av Johanna Simonsson


All personal på Löftadalens folkhögskola i Åsa har utbildats för att få hbtqi-kompetens. För två veckor sedan fick de sitt diplom.
– Förhoppningsvis betyder det att våra deltagare får ett ännu bättre bemötande och att det blir en bättre arbetsmiljö för vår personal, säger Nanna Nilsson, rektor på skolan.

Folkhögskolan har fått hbtqi-kompetens
Helena Nyhus, deltagarstödjare, och Viveca Olsson, lärare, firar att Löftadalens folkhögskola blivit hbtqi-diplomerad. Foto: Pressbild

TV-klipp och nyheter

Löftadalens folkhögskola bestämde sig för nästan exakt ett år sedan att de ville bli hbtqi-diplomerade. I augusti gick all skolans personal två halvdagar med grundläggande utbildning rörande hbtqi-frågor.
– Det har gett oss en mer kunskap kring vad det innebär att vara normbrytande. Genom att vi har fått större förståelse, hoppas jag att det inger mer förtroende.

Tillämpa utbildningen
Skolan har sedan arbetat med att tillämpa utbildningen i verksamheten, både när det kommer till bemötande och rent fysiskt i lokalerna. På skolans omklädningsrum och toaletter har man tagit bort könade skyltar.
– Nu ska det visa att alla är välkomna överallt.
Skolan har även fokuserat mycket på pronomen och ändrat rutinerna kring hur de tilltalar deltagarna.
– Istället för att tillskriva människor olika pronomen kommer vi ha rundor, antingen muntligt eller via namnskyltar, där deltagarna själva får klargöra hur de vill bli tilltalade.

Stolta
Rektorn tycker det är viktigt att skolan blir mer inkluderande och välkomnande.
– Många som söker sig till folkhögskolan är identitetssökande personer som tidigare blivit dåligt bemötta av skolar, myndigheter eller i vården. Genom detta hoppas jag att de ger oss en chans att bemöta dem på rätt sätt.
Hon hoppas att deltagarna ska märka av att de gått utbildningen och att de är stolta över att ha fått hbtqi-diplomet.
– Vi ska vara inkluderande och alla ska känna att man får ett individuella bemötande så man mår bra, trivs och känner att man kan utvecklas.


Nanna Nilsson, rektor på Löftadalens folkhögskola, är stolt över diplomet. Foto: Pressbild



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.