NYHETER 2022-07-26 KL. 06:45

Fler elever klarade sin examen på gymnasiet

Av Johanna Simonsson

Betygen för gymnasieeleverna i Kungsbacka ökar och allt fler går ut med med en gymnasieexamen.
– Vi är väldigt glada och stolta över det arbete som görs i skolorna, säger Cindia Escalante Mattsson, gymnasiechef på Kungsbacka kommun.

Fler elever klarade sin examen på gymnasiet
ÖKNING. Cindia Escalante Mattsson, gymnasiechef i Kungsbacka, är stolt över att gymnasieelvernas betyg ökar. ARKIVFOTO: NORRA HALLAND

TV-klipp och nyheter

Jämfört med förra året har examensgraden på de kommunala gymnasieskolorna ökat till 94,1 procent. Det är en ökning med en procentenhet jämfört med förra läsåret. Det visar en sammanställning som kommunen gjort. Även det genomsnittliga meritvärdet ökade med 0,1 poäng till 14,4. Det är 800 elever på gymnasieskolorna Aranäs, Elof Lindälvs och Beda Hallbergs som är inräknade i resultatet.
– Det speglar det goda arbete som görs i skolan. Både från lärare och andra som arbetar för att eleverna ska nå sina mål och såklart även från elevernas goda arbete, säger Cindia Escalante Mattsson.
Detta är preliminära siffror och resultatet väntas öka ännu mer i september när alla betyg sammanställts.
– Det brukar då bli ändringar till det bättre. Då räknas även de elever med som fått sin examen efter skolavslutningen. Om fler elever får sin examen, då brukar också det genomsnittliga meritvärdet öka.
Det är även i september när skolverket sammanställer betygen från alla skolor i landet som kommunen får en uppfattning om hur resultatet står sig.
– Vi måste kunna jämföra för att veta hur vi ligger till och då kan vi även göra bättre analyser.
Cindia Escalante Mattsson tror att ökningen delvis beror på ett bra samarbete i skolorna.
– Det är ett arbete som görs tillsammans med lärare, elever och rektorer. Egentligen mellan alla som är involverade i en elev. Vi har ett bra samarbete där. Det är väldigt roligt att se att det fungerar bra och att det ger resultat på arbetet som läggs ner.
En annan anledning till ökningen anser hon är att de jobbar systematiskt.?– Vi kontrollerar regelbundet hur det ser ut och då kan man se vilka kurser eleverna behöver mer stöd i och vilka insatser som behövs. Tidpunkten är väldigt viktig och vi har blivit bättre på att åtgärda i tid.
Det är trots allt en relativt liten ökning, hur ser du på det?
– Det är inte en jättestor ökning men det är en procentenhet fler elever som går ut gymnasiet med en examen och betygen blir högre. Ökning är alltid väldigt positivt.Andelen elever som tar studenten med en examen har också ökat. FOTO: PIXABAYTV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.