Fler bränder med mer batterier
Användningen av litiumbatteriet ökar i såväl hemelektronik både cyklar och bilar.
Men det är inte en ofarlig förändring, antalet bränder ökar och de är farliga.
– Vi jobbar mycket med frågan inom räddningstjänsten och det förs en dialog med tillverkarna, säger Carl-Ian Bissmark, tf enhetschef för normativt och tekniskt stöd på Räddningstjänsten i Storgöteborg.
Sadeln på elscootern klarade sig bättre än mycket annat i närheten.
Det gick snabbt när batteriet på en elscooter hos familjen Glimmerhav fattad eld, som Norra Halland tidigare skrivit om. Trots att det var dagtid och folk hemma, blev hela huset förstört när batteriet fattade eld och exploderade i en mängd brinnande fragment som for åt alla håll.
Enligt Carl-Ian Bissmark är brinnande litiumbatteriet ett ökande problem.
– Det började med batterier i hoverboards som brann, säger han.
Tillverkarna vänder sig mer och mer till litiumbatterier istället för de äldre blybatterierna, eftersom de har större energitäthet och är lättare.
– De packas så tätt med teknik som det går. Problemet med batterierna är att de kan börja svullna, de växer, blir större och kan plötsligt börja brinna. Fenomenet kallas att de rusar, säger Carl-Ian Bissmark.
I samband med att batterierna sväller kan de också börja ge ifrån sig den giftiga gasen vätefluroid.
Olika sorter
Det finns två sorters litiumbatterier, rena och litiumjon-batterier. Enligt Transportstyrelsen är det Litiumjon-batterierna som orsakar mest problem, samtidigt som användningen av dem ökar. Ofta är de också större än de rena litiumbatterierna. Den senare sorten innehåller å andra sidan väldigt mycket energi i förhållande till sin storlek och är enligt Transportstyrelsen mer svårsläckta än litiumjon-batterierna.
– De ger oss olika sorters problem, men det är svårt att säga vilken sort som är den farligaste, säger Carl-Ian Bissmark.
Batterier blir varma när de laddas, det är normalt. Ett dåligt batteri blir däremot överhettat, vilket innebär att det kan fatta eld. Carl-Ian Bissmark anser därför att man bara ska ladda dem under uppsikt och känna på dem ibland.
– Det är klart att det inte går att sitta och titta på ett batteri medan det laddas, men gör det dagtid medan du är i närheten. Sätt inte batteriet på laddning och gå ut på en promenad eller gå och lägg dig. Dra istället ut kontakten när du ska sova. Själv kör jag inte ens diskmaskinen på natten.
Minska med tiden
Carl-Ian Bissmark tror däremot att problemen kommer att minska med tiden.
– Vi har aldrig några tv-bränder längre efter att tjock-tv-apparaterna försvann och inte heller bränder med kaffekokare som kokat torrt efter att de fått automatiskt överhettningsskydd. Tillverkarna lyssnar på räddningstjänsterna, säger han.