NYHETER 2022-04-25 KL. 06:40

Fjärdeklassare samlar in pengar till Ukraina

Av Anton Lorentzson

Fjärdeklassarna på Särö skola kände att de vill göra något för att hjälpa till när Rysslands invasion av Ukraina startade i slutet på februari. Genom att pärla armband och baka kakor har fyrorna nu samlat ihop nästan 77 000 kronor. Målet ligger på 100 000 kronor.

Fjärdeklassare samlar in pengar till Ukraina
Delar av klassen som samlar in pengar till Unicef och Ukraina. Fr.v. Lykke, Sophia (lärare), Stina, Nea, Sara (lärare), Matilda, Felix, Viktor, Levi, Tristan och Nova. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Flera hundra armband har pärlats och massvis med kolakakor har bakats av fjärdeklassarna på Särö skola. Dessa har sedan sålts för att bidra till Unicefs arbete i Ukraina. Hittills har barnen samlat in 76 906 kronor. Men ännu är de inte klara.

– Vårt mål är 100 000 kronor, säger Felix, samtidigt som han pärlar ett armband med ordet "Peace" på.

Armbanden hängs, när de är klara, upp i ett litet träd. Hur många armband som klassen har pärlat är svårt att svara på. Eleven Stina tycker att det känns som att hon har gjort minst 1 000 stycken. Nea vet inte riktigt hur många armband som gjort.

– Ingen aning faktiskt. Det här trädet var helt fullt innan, men sen sålde vi väldigt många på vårt event, säger hon.

Till att börja med var målet att samla in 10 000 kronor. Men målet höjdes snabbt till 30 000 och sedan 50 000. När klassen också skapade eventet där de sålde armbanden och kakorna utanför skolan höjde man målet ytterligare en gång - till 100 000 kronor.

– Vi kunde ju inte i vår vildaste fantasi tänka att vi skulle få in sådana här summor, säger läraren Sophia Brügge.

Tidigare hade klassen fått in beställningar på armband och kakor. Men för att få ett uppsving i försäljningen anordnades eventet utanför skolan. Besökarna kunde också köpa lotter med chansen att vinna fina priser.

– Eleverna gick runt till olika företag och frågade om de ville vara med och sponsra med priser. Vi fick in helt fantastiska priser, säger Sara Torstensson, också hon lärare för fjärdeklassarna.

Det fanns fem lottoringar och totalt 500 lotter. Alla lotter såldes och tillsammans med försäljningen av fika, armband och kakor fick klassen in 25 000 kronor på tre timmar.

– Det gick så bra och alla hade roligt. Så nu vill barnen ha ett till sådant event, säger Sara Torstensson.

Tanken är att ha nästa event strax innan skolavslutningen. Denna gången ska eleverna också sälja olika sorters plantor som de sått i veckan.

– Vi sår smultron, tomat och chili-plantor, säger Levi och stoppar ner två smultronfrön i en plastkruka samtidigt som han konstaterar att han är en planteringsexpert.

Oron för att kriget skulle komma till Sverige var stor bland barnen i början. Men sedan de började pärla och baka har den dämpats lite.

– I början pratade vi väldigt mycket om det. Men när projektet väl sattes igång så kändes det som att eleverna kanaliserade sin oro till att göra något istället. Det blev något annat att fokusera på liksom, säger Sara Torstensson.

Det börjar bli dags för lunch på Särö skola. Levi och Viktor har precis planterat sina smultronväxter.

Hur har insamlingen varit tycker ni?
– Rolig!, utbrister Levi.

Varför vill ni hjälpa till?
– För att då blir allting bättre. Samhället blir bättre, konstaterar Viktor.

Levi fyller i:
– Det känns bra i en själv också.


Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2025-05-11 KL. 15:00
Lyckad premiär på City Rock
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.