NYHETER 2022-09-20 KL. 13:00

Familjen som tagit fram Icas tacofärs

Av Christina Wagner

Den är ny på marknaden – Icas vegetariska tacofärs som tagits fram av familjen Bomgren i Kungsbacka.

Familjen som tagit fram Icas tacofärs
Smakprov. Peter och Xenia Bomgren smakar av tacofärsen de lagt timmar på att ta fram. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Efter två år där hela familjen Bomgren engagerats för att smaka på olika fiberrika blandningar är nu slutresultatet ute på marknaden. Tacofärsen, som inspirerats av de populära tacofredagarna för många barnfamiljer runt om i landet, är en fiberrik, nyttig torkad variant gjord på bland annat rödbetor, potatis och bondbönor.
– Det irriterade mig att vi alltid ska höra från Livsmedelsverket att vi måste äta mer fiber, och så har vi inte nått dit på 30 år. Det är antagligen för tråkigt, så det är bättre att ta fram något med fiber i så man inte tänker på det, säger Peter Bomgren.
Men det är inte första gången familjen utvecklar produkter som är bra för kroppen. Peter Bomgren är i grunden biolog och doktor i zoofysiologi, och har bland annat undervisat dietister på Göteborgs universitet. Sedan tidigare driver han och sonen Emil familjens hälsokostföretag Sunwic AB i Kungsbacka där de utvecklat kosttillskott för att hjälpa personer med mag- och tarmproblem. Just fibrer och att utveckla produkter för en bra tarmflora har alltid varit ett stort intresse.
– Det är av flera anledningar det är nyttigt med fibrer, de gynnar en bra tarmflora som i sin tur tillverkar vitaminer och näringsämnen och hjälper vårt immunförsvar. Fibrer gör också att man känner sig mätt längre. Det hjälper mot att hålla nere kolesterolet och att hålla nere den där blodsockertoppen som kommer efter vissa måltider, förklarar Peter.

Provade sig fram
Det var under pandemin som familjen tänkte att det var bättre att göra något bra av tiden. De testade att göra fiberrika kex, stekte hamburgare, gjorde våfflor – det mesta för att hitta goda fiberrika alternativ.
– Det var en möjlighet att göra något. Kexen blev fruktansvärda, våfflorna väldigt goda. Vi har testat lite av varje, men i och med att kött inte har fiber i sig så var färs ett bra alternativ, berättar han.
Bondbönan är huvudingrediens tillsammans med fyra andra fiberkällor. Rötterna binder kväve där den odlas, vilket gör att det inte behövs så mycket konstgödsel. Att färsen är torkad gör också att den är mer miljövänlig eftersom den kan fraktas utan behov av kylning.
– Den har 0,5 procent klimatavtryck jämfört med nötkött och är betydligt snällare mot klimatet än andra vegetariska frysta färser. Jag får erkänna att jag inte tänkte på miljö från början, men det blev som en bonus.

Lätt att laga
Familjen har lagt mycket tid och pengar på att utveckla tacofärsen, och fick Ica Innovation att nappa på idén. Även Peters syster Veronica med familj var med och testade olika recept. Tillsammans har de smakat sig vidare, sedan låtit många barnfamiljer testa och fått bra respons både på smaken och tillagningen.
– Den är väldigt enkel, man lägger i en skål och häller på vatten och blandar. Så väntar man fem minuter, tar lite olja och blandar i och steker. Det är relativt lättarbetat, vissa bönor och linser ska förvällas och det behövs inte här. Den ska stekas, inte på högsta värme och lite längre, förklarar Peter Bomgren medan han rör om i stekpannan inför ett smakprov.


Familjeföretaget Sunwic står bakom Icas nya tacofärs. Foto: Christina Wagner


Matjätten satsar
En artikel om Kungsbacka-familjens vetgetariska tacofärs kommer också i kundtidningen Buffé i oktober. Bilderna på familjen är tagna på ett bondbönsfält i Fjärås där det växer högt av bondbönor.
– Vi vill ha det så närodlat som möjligt, säger Peters fru Xenia Bomgren.
Tacofärsen finns sedan i augusti i butik. Bomgrens har fler torkade produkter på gång.
– Vi får se var det landar. Det är en stor investering, vi har lagt tusentals timmar men vi har trott på detta och försökt. Man är entreprenör, det man tror på driver man så långt man kan, säger Peter Bomgren.


Fakta
Bomgrens består av Peter, Xenia med barnen Rebecca, Emil, Joakim, Camilla, Lovisa och Isak med familjer.
Peter och Emil Bomgren driver hälsokostföretaget Sunwic AB som tillverkar Sunwic kostfiber med guarbönor samt Sunwic Tranbär. Sedan augusti går det att hitta den vegetariska tacofärsen i tacohyllan i kedjans matbutiker.


TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.