NYHETER 2023-11-27 KL. 14:20

Fågelinfluensan – nu blir Halland högriskområde

Av Ronny Karlsson

Fågelinfluensan är ett hot på många platser i Europa. Nu har Jordbruksverket beslutat att Kungsbacka är en del av det högriskområde som upprättas i södra Sverige.

Fågelinfluensan – nu blir Halland högriskområde
Kungsbacka är numera del av det högriskområde som upprättats när det gäller fågelinfluensa. Foto: Pixabay.

TV-klipp och nyheter

I takt med att risken för fågelinfluensa ökar, blir det ännu viktigare att tamfåglar från kontakt med vilda fåglar. Därför införs nu ett högriskområde i de södra delarna av landet. I Halland är det alla kommuner utom Hylte som ingår i högriskområdet.

– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Erfarenheter i Sverige visar att risken för utbrott kan vara hög trots att fjäderfän hålls inomhus. Därför är det viktigt att även förhindra den indirekta kontakten med vilda fåglar.

De nya reglerna innebär bland annat att den som föder upp eller håller fjäderfän för att producera kött, konsumtionsägg eller andra produkter som du säljer till andra ska hålla sina fjäderfän inomhus. Fjäderfän får inte gå ut i någon form av inhägnad, eftersom de ska vara helt skyddade mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

Hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap ska hållas inhägnade. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.