Fågelinfluensan är ett hot på många platser i Europa. Nu har Jordbruksverket beslutat att Kungsbacka är en del av det högriskområde som upprättas i södra Sverige.
I takt med att risken för fågelinfluensa ökar, blir det ännu viktigare att tamfåglar från kontakt med vilda fåglar. Därför införs nu ett högriskområde i de södra delarna av landet. I Halland är det alla kommuner utom Hylte som ingår i högriskområdet.
– Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.
Erfarenheter i Sverige visar att risken för utbrott kan vara hög trots att fjäderfän hålls inomhus. Därför är det viktigt att även förhindra den indirekta kontakten med vilda fåglar.
De nya reglerna innebär bland annat att den som föder upp eller håller fjäderfän för att producera kött, konsumtionsägg eller andra produkter som du säljer till andra ska hålla sina fjäderfän inomhus. Fjäderfän får inte gå ut i någon form av inhägnad, eftersom de ska vara helt skyddade mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.
Hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap ska hållas inhägnade. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd utomhus.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.