NYHETER 2022-02-17 KL. 19:00

Extra tufft för unga under pandemin

Av Christina Nordwall

Vissa människor påverkas negativt av ensamhet, andra inte. En grupp som haft det lite extra tufft under pandemin är unga människor.
– Som vuxen är du bättre rustad att hantera påfrestningar och har varit med om motgångar förr, säger Aslak Iversen, psykolog och verksamhetschef inom öppenvården Psykiatri Halland.

Extra tufft för unga under pandemin
Det sociala livet har varit begränsat under pandemin. Unga har till exempel inte kunnat vara i skolan under en stor del av tiden. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Många har tvingats ha begränsade kontakter under pandemin och Aslak Iversen menar att man har olika förväntningar på livet beroende på vilken ålder man är i.
– Det är skillnad om du är 17, 18, 19 år eller 52, 53. När du är ung ska du forma dig själv som individ och skapa nya sociala kontakter, den frågan är mer närvarande då och det har varit en utmaning för unga under pandemin.
Är det något vi kan se effekter av längre fram?
– Jag tror det hänger på hur samhället återhämtar sig, utvecklingen av ekonomin och hur det ser ut på arbetsmarknaden. De flesta människor har annars en förmåga att nyorientera sig rent känslomässigt efter en påfrestning.
Även människor i andra åldrar kan givetvis må dåligt av brist på sociala kontakter. Men ensamhet i sig behöver inte vara något negativt, menar Aslak Iversen.
– Ensamhet är en del av livet. Alla känner sig ensamma i perioder och det är något vi alla behöver hantera. Det finns människor som trivs bättre med få sociala kontakter, andra mår bättre med fler kontakter. Om man mår bra av att ha ett socialt liv är det klart att man upplever att man förlorar i livskvalitet om man inte har det, säger Aslak Iversen.

Går att bryta
Det går också att bryta en ofrivillig ensamhet även om det kan kännas svårt.
– Ett sätt kan vara att utveckla ett intresse, till exempel börja läsa böcker. Det finns också stora möjligheter att söka sociala kontakter på nätet. Det finns olika intressegrupper där det går att hitta en gemenskap.
När ska man söka hjälp?
– Om man har symtom som nedstämdhet, orkeslöshet och man börjar tvivla på om livet är värt att leva. Om det håller i sig över tid och går ut över ens förmåga att hantera livets olika krav. Då ska man ta kontakt med sin vårdcentral, säger Aslak Iversen.


TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.