NYHETER 2022-07-12 KL. 12:15

En rundtur i centrum som rullstolsburen

Av Embla Starke Sundén

Efter att Norra Halland skrev om kommunens nya tillgänglighetsplan skrev Sara Aderby en insändare, där hon erbjöd den som är intresserad att prova på att ta sig fram med rullstol på Kungsbackas gator. Vi nappade på erbjudandet.

En rundtur i centrum som rullstolsburen
Sara visar Norra Halland hur det är att ta sig runt med rullstol i Kungsbacka. Foto: Ronny Karlsson

TV-klipp och nyheter

Vi möts upp utanför Norra Hallands redaktion. Sara har med sig två rullstolar, en som hon själv sitter i och en som jag ska få testa på att ta mig fram med. Vi rör oss förbi Skansen och ner mot ån. För att ta sig ner mot bryggan vid ån får man ta sig ner via en lutande ramp som ställer till det för hjulen som fastnar och vrider sig.
– Rampen är den enda möjliga vägen för att ta sig ner hit med rullstol. Det finns trappor på andra sidan. Här går det att göra stor skillnad genom att bara asfaltera rampen ner i stället, förklarar Sara.
Sara är semigående, vilket innebär att hon på en bra dag kan gå några steg och på så sätt ta sig in på ställen som inte går när hon sitter i rullstol. Att besöka den bästa blomsterbutiken, köpa mat på någon av de thailändska restaurangerna eller klippa håret hos frisören är exempel på sådant som hon får passa på att göra när hon har bättre dagar. Det går inte på rullstolsdagarna.
– Jag tycker att det är så viktigt att ha en levande innerstad, och jag vill också kunna stötta butiker och restauranger. Jag menar att det måste gå att bevara de fina äldre kvarteren och samtidigt öka tillgängligheten. Ofta är det som sagt rätt små saker som gör stor skillnad, säger Sara.

Uppförsbacke
Den första bron vi passerar längs ån är en bågbro. Jättevacker, menar Sara. Men inte den lättaste bron att ta sig över med en rullstol. Vi försöker inte ens ta oss över bron, utan nöjer oss med att köra rullstolen en meter upp på bron. Det är tillräckligt slitsamt för armarna att rulla upp den biten.


En brant bro att sig över. Foto: Ronny Karlsson


Sara är noga med att poängtera att det absolut har gjorts förändringar som underlättat för rullstolsburna att ta sig fram i Kungsbacka. Hon nämner Östra Långgatan som ett exempel. Där har de bytt ut kullerstenarna mot asfalt helt och hållet, vilket har gjort det mycket lättare att ta sig fram med rullstol.
När Sara är inne i butiker som har utrymmen där det är svårt att ta sig fram med rullstol, passar hon på att komma med tips på hur man kan göra utrymmet lite mer tillgängligt.
– Det brukar uppskattas av de som arbetar där, det ligger ju i deras intresse att det ska vara tillgängligt för så många personer som möjligt. Jag brukar också se till att ge beröm för de utrymmen i butiken där de lyckats bra med tillgängligheten. Folk som inte själva är i behov av rullstol tänker sällan på alla aspekter som finns, så det är liksom inte konstigt att inte allt är perfekt, förklarar hon.

Når hela vägen fram
Vi är på Norra Torggatan. På somrarna sätts det upp en uteservering mitt på gatan. Att sätta sig på uteserveringen med rullstolen är möjligt med hjälp av en ramp ner från trottoaren, men åtgärderna som har gjorts för att ta sig fram på hjulen når inte ända fram. Rampen är rätt brant och när man sen ska ta sig upp på trottoaren igen är det svårt att ta sig över den kanten som finns längst ner på rampen.
– Man blir så glad av att det finns i centrala Kungsbacka, en bargata är väldigt trevligt. Här går det att se att man verkligen ansträngt sig för att göra det tillgängligt. Det är just det som är så tråkigt, man har tänkt rätt men ändå inte nått hela vägen fram. Att man gör en ramp som går att rulla ner för men samtidigt har en kant som är svår att ta sig över. Det går att plana ut kanten och förlänga rampen med kanske 20 centimeter, så är det lättare att ta sig fram, säger Sara.

Varför tror du att inte fler ställen ordnar så att alla kan ta sig in?
– Det finns nog flera anledningar. Vissa gamla hus är k-märkta, då får man inte göra några ändringar. När det gäller hus som inte är k-märkta så finns det nog ändå en rädsla för att man förstör charmen. En oro som jag såklart kan förstå, det är fint med alla äldre hus.
Sara har en automatbil och har själv köpt en rullstol som går att packa in i bilen. Det ger henne möjlighet att, när hon har bättre dagar, köra in till stan och inte vara beroende av färdtjänst eller hjälp från någon anhörig.
– Det underlättar för mig, och jag är tacksam för att jag har den möjligheten. Men det är inte alla som har råd att köpa en ihopfällbar rullstol eller har möjligheten att köra bil själva. Jag ser mycket fram emot den nya tillgänglighetsplanen och hoppas att den gör Kungsbacka mer tillgänglig för alla oss som är i behov av rullstol.





Sara Aderby på torget. Foto: Ronny Karlsson



TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.