NYHETER 2023-03-11 KL. 15:30

Elever ska studera hållbarhet på Sicilien

Av John Skoglund

Lindälvsskolan har utbyte med skolor från Belgien, Portugal och Italien i ett projekt. Det handlar om att i framtiden kunna producera mat på ett hållbart sätt. Förutom studierna finns förhoppningar om att utforska livet på Sicilien.

Elever ska studera hållbarhet på Sicilien
Gustav Berg, Cecilia Barkman, Cordelia Rönnqvist, Florian Lau och Anna Petrini. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Genom åren har Lindälvsskolan haft utbyte med flertal länder där elever reser och besöker andra länder och skolor. Sedan kommer utländska elever till Sverige i ett utbyte. I februari var sex elever och två lärare och besökte en skola i Gembloux i Belgien. Nu åker ett nytt gäng elever ner till Italien.
– Jag var i Sevilla med spanskan samma tid förra året och den resan gav jättemycket. Nu åker vi och blandar årskurserna 1 och 2. Man lär känna fler personer både från vår skola men även från de andra länderna, säger Cordelia Rönnqvist som berättar vidare att hon funderar på läkarlinjen i framtiden och vill gärna bo utomlands.

Projektet heter From Earth–Friendly Agr–Culture to Health–Friendly Food och handlar om medvetenheten runt klimatförändringar och vikten av att utveckla ett hållbart jordbruk ur flera olika perspektiv.
Det är finansierat av EU genom en satsning som heter Erasmus+. En viktig del är att de jobbar efter att det ska vara jämlikt och alla ska ha samma möjligheter att medverka.
– Eleverna bekostar ingenting, säger Anna Petrini, biträdande rektor. Hon berättar även att hon tycker att det är intressant att se skolor i andra länder och hur elevhälsan fungerar.

Den 26 mars tråcklar man sig ner med flyg till Catania på Sicilien och kommer bo hotell under vistelsen. I dagarna är det mycket snö på vulkanen Etna men förhoppningen är att man ska kunna ta sig upp. Ungdomarna har läst på om Sicilien och ser fram mot att se den vackra naturen med fina berg och hav.
– Det ska bli kul, det är mer fritt att åka med skolan än med familjer, förklarar Gustav Berg och berättar att han aldrig varit på ön men ser fram även mot den goda maten med pasta och pizza. Just att resa är en framtidsdröm för Gustav men själva pluggandet vill han göra i Sverige och då kanske till läkare eller civilingenjör.

Lektor Cecilia Barkman framhåller just att komma och få se hur andra skolor, lärare och elever fungerar är mycket intressant.
– Det ska bli intressant att se en skola utomlands, min tanke är att jag ska plugga på college i framtiden, säger Florian Lau, en av två förstaårselever som följer med till Italien.
Cecilia Barkman som är den drivande läraren i projektet och brinner för sakfrågorna vet vad hon vill att eleverna ska få med hem från Italien.
– De ska ha fått nya tankar om hur vi kan förbättra matproduktionen. Sedan också att stimulera ungdomars utveckling för framtiden.

I oktober åker ett nytt gäng ner till Albufeira i Portugal och under maj 2024 står Lindälvsskolan som värd för den fjärde och sista träffen i projektet.
Redan nu i maj 2023 kommer skolan ta emot elever från Spanien i ett annat projekt och då kommer den spanska flaggan vaja utanför Lindälvsskolans entré.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.