NYHETER 2023-03-11 KL. 15:30

Elever ska studera hållbarhet på Sicilien

Av John Skoglund

Lindälvsskolan har utbyte med skolor från Belgien, Portugal och Italien i ett projekt. Det handlar om att i framtiden kunna producera mat på ett hållbart sätt. Förutom studierna finns förhoppningar om att utforska livet på Sicilien.

Elever ska studera hållbarhet på Sicilien
Gustav Berg, Cecilia Barkman, Cordelia Rönnqvist, Florian Lau och Anna Petrini. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Genom åren har Lindälvsskolan haft utbyte med flertal länder där elever reser och besöker andra länder och skolor. Sedan kommer utländska elever till Sverige i ett utbyte. I februari var sex elever och två lärare och besökte en skola i Gembloux i Belgien. Nu åker ett nytt gäng elever ner till Italien.
– Jag var i Sevilla med spanskan samma tid förra året och den resan gav jättemycket. Nu åker vi och blandar årskurserna 1 och 2. Man lär känna fler personer både från vår skola men även från de andra länderna, säger Cordelia Rönnqvist som berättar vidare att hon funderar på läkarlinjen i framtiden och vill gärna bo utomlands.

Projektet heter From Earth–Friendly Agr–Culture to Health–Friendly Food och handlar om medvetenheten runt klimatförändringar och vikten av att utveckla ett hållbart jordbruk ur flera olika perspektiv.
Det är finansierat av EU genom en satsning som heter Erasmus+. En viktig del är att de jobbar efter att det ska vara jämlikt och alla ska ha samma möjligheter att medverka.
– Eleverna bekostar ingenting, säger Anna Petrini, biträdande rektor. Hon berättar även att hon tycker att det är intressant att se skolor i andra länder och hur elevhälsan fungerar.

Den 26 mars tråcklar man sig ner med flyg till Catania på Sicilien och kommer bo hotell under vistelsen. I dagarna är det mycket snö på vulkanen Etna men förhoppningen är att man ska kunna ta sig upp. Ungdomarna har läst på om Sicilien och ser fram mot att se den vackra naturen med fina berg och hav.
– Det ska bli kul, det är mer fritt att åka med skolan än med familjer, förklarar Gustav Berg och berättar att han aldrig varit på ön men ser fram även mot den goda maten med pasta och pizza. Just att resa är en framtidsdröm för Gustav men själva pluggandet vill han göra i Sverige och då kanske till läkare eller civilingenjör.

Lektor Cecilia Barkman framhåller just att komma och få se hur andra skolor, lärare och elever fungerar är mycket intressant.
– Det ska bli intressant att se en skola utomlands, min tanke är att jag ska plugga på college i framtiden, säger Florian Lau, en av två förstaårselever som följer med till Italien.
Cecilia Barkman som är den drivande läraren i projektet och brinner för sakfrågorna vet vad hon vill att eleverna ska få med hem från Italien.
– De ska ha fått nya tankar om hur vi kan förbättra matproduktionen. Sedan också att stimulera ungdomars utveckling för framtiden.

I oktober åker ett nytt gäng ner till Albufeira i Portugal och under maj 2024 står Lindälvsskolan som värd för den fjärde och sista träffen i projektet.
Redan nu i maj 2023 kommer skolan ta emot elever från Spanien i ett annat projekt och då kommer den spanska flaggan vaja utanför Lindälvsskolans entré.



Bor på camping flera månader om året:
FAMILJ 2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

TV-klipp och nyheter

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

Vännerna gör upp om SM-guldet
2025-05-12 KL. 16:00
Premium

Vännerna gör upp om SM-guldet

"De har varit överlägsna hela säsongen"

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Premium

Sporthelgen i korthet

Riktig bilglädje vid Rolfsån
NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Vännerna gör upp om SM-guldet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.