En elev på en skola i Kungsbacka blev utsatt för kränkningar av andra elever. Barn- och elevombudet menade att skolan har brustit i fallet och uppmanade till åtgärder. Trots detta fortsatte kränkningarna.
Barn- och elevombudet (BEO) konstaterade i ett beslut i oktober 2023 att en elev på en grundskola i kommunen vid flera tillfällen hade blivit utsatt för kränkande behandling av andra elever. Kommunen fick betala ett skadestånd till barnet på 20 000 kronor och fick ett krav om att vidta åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande behandling uppfylls. Bland annat skulle kommunen, som huvudman för skolan, se till att personal skyndsamt anmäler uppgifter om kränkande behandling till rektorn som i sin tur ska anmäla det till huvudmannen, utreda omständigheterna vid uppgivna kränkande behandling samt vidta åtgärder ifall kränkande behandling förekommer.
Men när BEO gjorde en uppföljning av ärendet ett halvår senare visade det sig att barnet hade känt sig utsatt för kränkande behandling på skolan vid ytterligare tillfällen sedan det tidigare beslutet. BEO öppnade då det tidigare ärendet igen. Kommunen fick yttra sig i ärendet och uppgav att skolan hade utrett vissa av gångerna då eleven upplevt sig utsatt för kränkande behandling genom att samtal med inblandade samt vidtagit en del åtgärder för att få kränkningarna att upphöra. Kommunen uppgav även att man hade identifierat brister i skolans arbete men att arbetet har förbättrats.
BEO bedömde dock även denna gång att kommunen hade brustit i sina skyldigheter om att anmäla uppgifter om kränkande behandling. I sitt nya beslut konstaterar man att kommunen hade brustit i samma sak i det tidigare beslutet. BEO förelägger därför kommunen att komma till rätta med de här bristerna.
Läs även:
Elev kränkt – kommunen krävs på skadestånd
Kommunen tar strid med DO – vill inte ersätta elev
Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus
Berg- och dalbana bland alla mätningar
Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.