NYHETER 2022-09-13 KL. 07:00

El-fokus på macken i nya stadsdelen

Av Christina Wagner

I samband med att kommunen utvecklar sydöstra centrum planeras CircleK på Varbergsvägen bli en elbilsstation. Men det dröjer flera år innan planen kan bli verklighet.

El-fokus på macken i nya stadsdelen
Elbilsladdning. CircleK kan bli kvar som mack för elbilar i det planerade området sydöstra centrum. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

Detaljplanen har varit ute på samråd och sammanställs nu inför granskningen, som är planerad till första kvartalet nästa år. Förhandlingarna mellan fastighetskoncernen Balder och CircleK var inte klara inför samrådet, därför var planerna inte med, men nu är det klart att CircleK kan bli kvar som en renodlad elbilsstation.
– Vi ska ta fram en riskutredning hur det fungerar med en elmack och bostäder innan vi går vidare, säger Sofia Wiman, planarkitekt på Kungsbacka kommun.
Kommunen och Balder hoppas på en byggstart av sydöstra centrum i slutet på 2024.
– Vi går på ett antagande i slutet på nästa år av detaljplanen, därefter byggs troligtvis det här området ut norrifrån och söderöver. Där CirkleK ligger idag är i den senare delen av utbyggnaden, säger Christian Nygård, fastighetsutvecklare på Balder.

I senare delen
Det dröjer alltså tills dess att elmacken kan bli verklighet. Balder hoppas kunna komma igång med nybyggnationer i norra delen av området nästa sommar.
– Beroende på marknaden, så är det något som pågår framåt 2030. Det är ett stort område med 1 000 bostäder, så marknadskrafterna styr vår lanseringstakt. Men med tanke på områdets belägenhet, centralt i Kungsbacka, så tror vi på god avyttring för projekten.

Nytt område
Diskussionen om en elbilsstation har pågått ett tag och är outforskad mark både för Balder och CircleK, som vill utveckla den sidan av sin verksamhet för att möta elbilsmarknaden. Norra Halland har försökt nå CircleK för att höra mer om planerna, men det är för tidigt i processen. Christian Nygård berättar:
– Vi har det i avtalet som en ambition, de ska testa en elladdningsstation. Vi försöker kroka arm och vara lite grann i framkant och se hur det går att kombinera med bostadskvarter. Det är mycket kvar att av detaljarbetet, vi vet ju knappt själva vad för krav som kan ställas idag. Det är ett så tidigt skede där det bara finns några enstaka anläggningar i Europa som kan vara referenser. Det ska bli spännande och kul, säger han.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.