NYHETER 2024-10-11 KL. 16:09

Efter narkotikatillslaget i Fjärås – fyra män får fängelse

Av Julia Sandstén Vikberg

Flera män greps i januari efter ett stort narkotikatillslag i Fjärås. Det visade sig röra sig om flera hundra kilo cannabis. Nu döms männen till flera års fängelse för grova narkotikabrott.

Efter narkotikatillslaget i Fjärås – fyra män får fängelse

TV-klipp och nyheter

Polisen bedrev en spaningsinsats mot två män, i 30-årsåldern, som bor i Kungsbacka kommun. I slutet av januari observerade polisen hur männen köpte tio stora sportbagar och sedan samma kväll gav de sig iväg med en skåpbil. Polisen såg hur männen i skåpbilen väntade in en lastbil och sedan körde både lastbilen och skåpbilen till ett industriområde i Fjärås. Där slog polisen till. På plats beslagtog polisen drygt 300 kilo cannabis som fanns i lastbilen och vid en husrannsakan hos männen hittades ännu mer narkotika, bland annat drygt 28 kilo MDMA. Polisen grep männen i skåpbilen samt lastbilschauffören, en man i 40-årsåldern som är en utländsk medborgare, som misstänks ha transporterat narkotika från Tyskland. Männen häktades sedan och åtalades på sannolika skäl misstänkta för narkotikabrott. Även en fjärde man, som är i 40-årsåldern och som bor i Kungsbacka kommun, åtalades för inblandning då åklagaren menar att det är han som har lämnat instruktioner till männen i skåpbilen.

Enligt åklagaren handlar de här brotten om synnerligen grova narkotikabrott då det rör en verksamhet i organiserad form i syfte att bedriva handel med narkotika samt då det handlar om så stor mängd narkotika.

Nu har fallet tagits upp i domstol. Där nekar männen i skåpbilen att de kände till den stora mängden narkotika. En av dem menar att han inte hade någon kännedom om narkotikan och den andra menar att han inte visste att det rörde sig om så stor mängd.

Tingsrätten menar dock att det är utrett att männen har varit medvetna om brottsplanen och att de har varit medvetna om att de verkat i en organisation som hanterat narkotika i stor omfattning. De döms därför båda för synnerligen grovt narkotikabrott. Den av männen som var skriven på adressen i Kungsbacka där polisen beslagtog en stor mängd narkotika döms även för både narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott. De får fem respektive åtta års fängelse som straff.

Lastbilschauffören har uppget att han körde lastbil åt en uppdragsgivare men att han inte kände till att det var narkotika i lastbilen. Tingsrätten menar dock att det finns flera saker som pekar på att han var införstådd med att transporterade ett stort parti narkotika och dömer honom till sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Mannen som gett instruktioner till männen i skåpbilen döms för grovt narkotikabrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, då polisen beslagtog ett skarpt vapen i hans hem. Han får 10 års fängelse i straff.

Läs mer: Tre begärs häktade för grova narkotikabrott



Stort intresse för tryggt boende
NYHETER 2024-10-12 KL. 17:45
Premium

Stort intresse för tryggt boende

TV-klipp och nyheter

Båt brann i Onsala
NYHETER 2024-10-12 KL. 14:44

Båt brann i Onsala

HANDBOLL 2024-10-11 KL. 19:00
Premium

"Har varit jobbigt att inte kunna lita på axeln"

Men Anna Heed gillar att vara favorit

Erik utbildade om dödligt våld innan skjutningen
NYHETER 2024-10-11 KL. 12:17
Premium

Erik utbildade om dödligt våld innan skjutningen

Onsalabon berömmer personalen på Kungsmässan

Nytt förslag kan kosta Kungsbacka 120 miljoner
NYHETER 2024-10-11 KL. 11:45
Premium

Nytt förslag kan kosta Kungsbacka 120 miljoner

Forsell (M): "Det tycker vi är helt orimligt"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-10-12 KL. 17:45
Stort intresse för tryggt boende
Premium | KONST 2024-10-12 KL. 17:15
Naturens makt i konsten på Hjertstedska
NYHETER 2024-10-12 KL. 14:44
Båt brann i Onsala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.