NYHETER 2021-12-23 KL. 20:00

Efter fem års väntan - nu har berget fått rätt namn

Av Kristian Alm

I fem år har han väntat – men nu har Mikael Eriksson äntligen fått rätt namn på sitt berg.

Efter fem års väntan - nu har berget fått rätt namn
Aselberg vid E6 ska nu heta Åslebjär, tack vare Mikael Eriksson som bor på Värbons gård strax väster höjden.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Släkten har stadiga rötter i Landa socken.
– På min pappas sida har vi i alla fall bott här sedan 1600-talet, berättar Mikael Eriksson på Götarsgård i Solryd öster om Åsa.
Han har länge varit intresserad av bygden och var med och skrev när torpen i trakten kartlades på 90-talet.
Tidigt upptäckte han att kartritarna fått en del om bakfoten när det gällde omgivningen. Torpen Smens och Värbons hade förväxlats. Dessutom hade höjden intill fått ett skriftspråksnamn som ingen i trakten använde. Det stod Aselberg på kartan, men de boende sa Åschlebjär.
Det borde ändras, tyckte Mikael och skrev 2015 till lantmäteriet. Gårdarna löstes snabbt, medan berget har tagit längre tid. Men för ett par veckor sedan kom svaret: vi ändrar!
Lantmäteriet hade då gjort en rejäl utredning, där man konstaterade att höjden 1838 kallades Åskilleberget på skifteskartan, och att det 1967 av någon anledning bytte till Aselberg.
Efter koll med Institutet för språk och folkminnen, och samtal med Mikael och en annan ortsbo för att kontrollera uttalet, kom utredaren fram till att det rimliga skriftnamnet borde vara Åslebjär. Uttalet med sje-ljud uppstår i kombinationen av s och l.
– Det är ju roligt, men att det kunde ta så länge! menar Mikael Eriksson.
Vad betyder då Åslebjär? Ja bjär är förstås samma som berg. Men Åsle är mycket oklart. Någon tydlig förklaring har inte gått att hitta. Kanske en gammal bonde vid namn Åsel höll till där?


Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.