NYHETER 2022-11-28 KL. 13:00

Dyrt lösa förbättrad rening

Av Kristian Alm

Förslaget till nytt reningsverk sprack. Nu jobbar Teknik febrilt för att hitta en rimlig teknisk lösning som klarar de skärpta utsläppskrav man lovat länsstyrelsen. Om tre veckor ska remissinstanserna ge sin dom.

Dyrt lösa förbättrad rening
Reningsverket måste byggas ut eller ersättas med nytt för att klara befolkningsökningen. Arkivfoto: Norra Halland

I augusti kunde Norra Halland berätta att länsstyrelsen sa nej till kommunens förslag till en utbyggnad av reningsverket vid Hammargård.
Kapaciteten behöver öka i takt med att en växande befolkning, men Länsstyrelsen menar att djur- och växtlivet i Kungsbackafjorden skulle påverkas för mycket av utbyggnaden som föreslogs.
Formellt sett är det den så kallade Miljöprövningsdelegationen som avgör ärendet, men Länsstyrelsens remissvar väger så tungt att kommunen bestämde sig för att omedelbart skicka in ett förändrat förslag, trots att övriga remissinstanser sa ja.

Sänkt kapacitet
I korthet innebar förslaget att kapaciteten för hur många användare reningsverket ska klara år 2050 sänkts, från tidigare 95 000 till 70 000. Samtidigt hade nivåerna för kväve, fosfor och organiskt material sänkts till samma nivå som i dag, och även fått maxvärden för utsläppsnivåer.
Kommunen lovade också göra en åtgärdsplan för närsaltsreduktion i Kungsbackaån och Kungsbackafjorden och projektera för framtida läkemedelsrening.
Ett helt nytt förslag innebär en ny remissrunda som just startat och ska vara klar den 15 december. Om Länsstyrelsen ger tummen upp denna gång kan beslutet fattas under våren.

Säkerhetsmarginal
Men hur kan kommunen så snabbt ändra utsläppsnivåer när man förberett ansökan i ett par år?
– Dels hade vi en ganska stor säkerhetsmarginal, dels har befolkningsutvecklingen skrivits ner lite, säger projektledare Joakim Ekberg.
Så trots att man sänkt till 70 000 "användare" tror Ekberg att reningsverket kommer att klara utvecklingen fram till år 2046.


Joakim Ekberg är projektledare för utbyggnaden. Foto: Kungsbacka kommun


De ökade kraven på rening och utsläpp av kväve, fosfor och organiskt material blir svårare.
– Det är en utmaning där vi just nu gör en förstudie för att se hur det kan lösas. Vi hoppas att vi hittar en teknik som klarar det och att det får plats inom fastigheten.
Har ni lovat något ni inte kan hålla?
– Nej, allt går att lösa, det handlar bara om hur mycket energi och kemikalier som går åt. Den rening vi nu ska uppnå finns bara på ett ställe till i Sverige.
Det blir dyrare med andra ord?
– Exakt.
Hur blir det med läkemedelsrening?
– Det finns med som option (tillval) vid utbyggnaden, och man kan ta med det nu eller vänta till ett senare tillfälle. Det finns inget krav från myndigheterna, utan det gör vi på eget bevåg.

Skulle även det skärpta förslaget få nej hos Länsstyrelsen, finns det tre andra alternativ, som troligen skadar Kungsbackafjorden mindre, men de är betydligt dyrare.
Det handlar då om ett nybygge i Lerkil, ett nybygge i Ysby, eller en lösning där man drar en utloppstub på 20 kilometer från Hammargård och som då skulle sträcka sig utanför fjorden.
SENASTE TV-NYHETERNA

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”
NYHETER 2023-02-05 KL. 11:55

Ny konceptbutik öppnar i ”guldhuset”

Hanhalshjärtat:
ISHOCKEY 2023-02-04 KL. 20:00
Premium

Hanhalshjärtat: "Jag har saknat hockeyn när jag var borta"

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 18:47
Premium

Aranäs fullträff – tog skrällpoäng som kunde varit mer

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik
HANDBOLL 2023-02-04 KL. 16:12
Premium

Aranäs gick upp i serieledning efter onödig dramatik

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna
NYHETER 2023-02-04 KL. 10:00

Anders Axén fick hantera påsk-kravallerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-02-05 KL. 12:30
Margreth förlorade kamp om specialvård

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

Polisen: Här gör Kungsbackaborna fel i trafiken

På E6 sker i särklass flest trafikolyckor. Och hastighetsöverträdelse är den vanligaste typen av böter som polisen utfärdar. Henrik Stilling, operativ samordnare på Kungsbackapolisen, berättar om de vanligaste misstagen kungsbackaborna gör i trafiken, var de missar stopplikt och vilka som är de farligaste vägarna i kommunen.