NYHETER 2023-05-29 KL. 16:00

Digital katt på försök inom äldreomsorgen

Av Christina Nordwall

Digitala sällskapsdjur, VR-glasögon, musikväst och trygghetskamera är några produkter som används inom Vård och omsorg. Under eventet Testpatrullen goes live kunde allmänheten titta närmare på hur tekniken kan hjälpa.
– Vi har olika stationer, här visar vi hur en trygghetskamera fungerar, säger Cecilia Lindblad, socialt ansvarig samordnare inom Vård och omsorg i Kungsbacka kommun.

Digital katt på försök inom äldreomsorgen
DIGITALT HUSDJUR. Anna Ekman som jobbar i Nattpatrullen och inom digitala trygghetsprojekt i kommunen är positiv till de digitala djur som används på försök. Katten spinner, jamar och rör sig vid beröring. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

Hon berättar att det finns 20–30 trygghetskameror i bruk i kommunen. De används till exempel för att se till att den boende sover tryggt i sin säng och då vid bestämda intervaller. Skulle något avvikande inträffa larmas Nattpatrullen.

Folke Svensson, fixare i Kungsbacka kommun, har bland annat på sitt bord att montera dessa.

– De sätts på väggen och de flesta som har dem är väldigt nöjda, säger han.
Lugnande effekt

I ett projekt på Bedagården testas just nu digitala sällskapsdjur och musikvästar. Något som fallit väl ut bland de boende.

– Det är väldigt uppskattat, säger Carolina Milding, koordinator för projektet och undersköterska på Bedagården.

Anna Ekman som jobbar i Nattpatrullen och inom digitala trygghetsprojekt i kommunen är positiv.

– Det har visat sig att de har en lugnande effekt, vissa har kunnat minska sin lugnande medicin och är mindre oroliga, säger hon och demonstrerar en av katterna med arbetsnamnet Katt-IT.

Katten väger som en vanlig katt, spinner, jamar och rör på tassarna vid beröring. Sällskapsdjuren finns i olika färger och kostar några tusenlappar.
VR och musik

I kommunens nya rum Kungsbacka live på Kungsmässan gick det också att prova på VR-glasögon. Till exempel skulle det kunna ge möjlighet att minnas tillbaka och ”promenera” i välkända miljöer.

– Ja, och se saker som man växt upp med, säger Carolina Milding.

Dessutom visades en musikväst som också används på försök på Bedagården. Bland annat med syfte att få boende att röra lite mer på sig.

– Den har flera funktioner, dels är det tyngd i västen och det finns sensorer som aktiveras av rörelse. Nu är den aktiverad så att det räcker att du rör på armen så börjar den spela musik, säger Anna Ekman.


Folke Svensson, fixare inom Kungsbacka kommun, och Cecilia Lindblad, socialt ansvarig samordnare inom Vård och omsorg i Kungsbacka kommun visade hur en trygghetskamera fungerar.Musikväst är ett annat digitalt hjälpmedel som provas inom äldreomsorgen. Anna Ekman visar.


Läs mer: Frivilliga seniorer får testa digitala tjänster


Fakta/Testpatrullen
Består av frivilliga seniorer med uppgift att testa och prova produkter och tjänster som riktar sig till seniorer.
Källa: Kungsbacka kommunTV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.