NYHETER 2022-04-28 KL. 14:10

Den privata zonen blev för stor

Av Kristian Alm

Den privata zonen blev för stor
Genrebild: Pixabay

Den nybyggda villan intill kusten på Ölmanäshalvön i Åsa ligger flott på en bergsknalle. När fastighetsägaren satt upp vägbelysning och staket runt området slog miljöförvaltningen bakut.
Att sätta upp staket runt sitt hus får alla göra. Är det en vanlig villatomt är ju gränsen naturlig. Men har man en stor tomt i strandskyddat området, får staketet enbart inhägna det som kallas hemfridszonen.
Hur stor den är skiftar från ställe till ställe, det handlar om en bedömning. Husägarens behov av en privat zon ska ställas mot allemansrätt och strandskydd.

Konflikt
Det ställer ofta till med konflikt när strandtomtsägare klipper gräsmattan ända ner i strandkanten, eller sätter upp staket som markerar att detta är privat mark. Så får man inte i de flesta fall inte göra, allmänheten ska kunna ta sig i fram längs stränder och natur.
I det här fallet har fastighetsägaren satt upp belysningsstolpar längs den nyanlagda vägen upp till villan, hägnat in en rejäl tomt runt om bergsknallen, satt upp en flaggstång på en höjd en bit bort och byggt en träspång dit.
Huset ligger precis i kanten av strandskyddsgränsen på 300 meter från havet, men det finns även strandskydd för en damm i närheten.

Krav
Så Miljöförvaltningen reagerade och krävde:
"Ta bort belysningsstolpar, flytta in staketet intill hemfridszonen (cirka 20-30 från huset) alternativt ta bort det, ta bort den del av träspången som ligger utanför hemfridszonen (cirka 20-30 meter från huset) samt ta ned flaggstången alternativt flytta in den in på hemfridszonen (cirka 20-30 meter från huset)."
Fastighetsägaren överklagade till Länsstyrelsen, och hävdade att det finns grindar på flera ställen i staketet, som behövs om hon ska ha möjlighet att ha får som betar. Det har dessutom byggts otaliga träspångar längs med Åsa strandpromenad.
Flaggstänger finns det inga regler för, och hon kan inte se att belysningsstolpar längs vägen 280 m från havet skulle påverka människors tillgång till strand.
Men Länsstyrelsen går helt på kommunens linje. Allt som byggts ligger utanför hemfridszonen och måste tas bort.
Fastighetsägaren kan överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen.


SENASTE TV-NYHETERNA

Skogsbrand kan ha varit anlagd
NYHETER 2022-05-20 KL. 18:59

Skogsbrand kan ha varit anlagd

Stöttar film, böcker och konstnärer
KULTUR & NÖJE 2022-05-20 KL. 16:00

Stöttar film, böcker och konstnärer

Svampexkursion i Gäddevik
NYHETER 2022-05-20 KL. 14:00

Svampexkursion i Gäddevik

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor
NYHETER 2022-05-20 KL. 11:30

Förväntningen: Publikrekord på Tjolöholm Classic Motor

Här kan flyktingar från Ukraina mötas
NYHETER 2022-05-20 KL. 08:00

Här kan flyktingar från Ukraina mötas

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day
NYHETER 2022-05-19 KL. 18:30

Premiär för Pernilla på Urban Garden Day

”Alla trädgårdar är unika nästan, det är det som är så roligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.