NYHETER 2022-06-15 KL. 16:30

Därför hörs inte Hesa Fredrik överallt

Av Johanna Simonsson

Det för många välbekanta ljudet av Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA, även kallat Hesa Fredrik tjöt under måndagen. Men på flera håll i Kungsbacka kommun var det ljudlöst. Anledningen: det ska inte låta där.

Därför hörs inte Hesa Fredrik överallt
Albin Noreen är specialist på krisberedskap i Kungsbacka kommun. Foto: Privat.

VMA används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15:00 testas tutorna. Men när klockan passerade 15:05 på måndagen och Hesa Fredrik låtit klart var det många som på bland annat sociala medier skrev att de inte hörde något. Enligt Räddningstjänsten Storgöteborg, som är de som utför testerna, så verkar det i nuläget inte som att det är fel på några tutor i kommunen. De som hörde av sig till Räddningstjänsten om att det inte lät befann sig bara på områden där det inte finns några tutor.
Det är kommunen i samråd med MSB som bestämmer vart ljudsändarna ska finnas. Det finns 20 stycken VMA tutor i Kungsbacka stad, som driftas av Räddningstjänsten Storgöteborg. Albin Noreen är specialist på krisberedskap i Kungsbacka kommun och säger att bland annat Onsala är en område som saknar tutor.
– Anledningen till att VMA tutorna finns i centrala delarna bygger på en analys av hotbilden som man gjorde när man satte upp dem, vilket var längesen. Det är därför glest i nybyggda områden. I dagsläget sätts det inte upp nya VMA tutor i några större utsträckning, vi har bara ansvar för att de befintliga systemet driftas av Räddningstjänsten.
Det finns även 12 stycken tutor i Åsa och Frillesås som är kopplade till Ringhals beredskap. De tutorna har Länsstyrelsen hand om och håller nu på att utveckla systemet. Men kommunen har i nuläget inga planer på att sätta upp fler VMA tutor.
– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ett pågående arbete med att utveckla befolkningsskyddet. Om vi skulle vilja utöka systemet behöver vi mer vägledning kring hur vi ska tänka, så vi inväntar besked och utredningar från MSB.
Albin Noreen säger också att det märkt av att fler hört av sig efter att kriget i Ukraina bröt ut.
– Nu under våren har intresset växt jättemycket kring krisberedskap och civilförsvar. Det är inte bara frågor gällande Hesa Fredrik utan även om skyddsrum och annat befolkningsskydd, men det blir extra uppmärksammat vid testerna.
Även om det varit ett större intresse från allmänheten sedan februari, så menar han att många blev mer uppmärksamma kring kris och beredskap redan under pandemin.
– Det är bra att man tänker på de frågorna och har ett intresse. Om man som invånare klarar sig själv vid en eventuell kris så kan vi istället hjälpa de som verkligen behöver det.
Om Hesa Fredrik låter när det inte är test, så ska man gå in stänga dörrar, fönster och ventiler och sätta på Sveriges Radios P4 kanal för att få mer information. Om man inte hör varningssystemet menar Albin Noreen att det finns andra sätt att få information och bli varnad.
– Man kan få information via tv, radio och även push notiser från appar. Rör det kommunen så går vi snabbt ut med information på hemsidan och sociala medier.


Foto: MSBSENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.