Dags att ställa om klockan igen
Av Elisabeth Däljemar
Hösten är här sedan några veckor tillbaka. Nu närmar sig vintern med stormsteg. Ett bevis på det är att det blivit dags att ställa om klockan till vintertid.
I helgen är det dags att ställa om klockan. (Foto: Pixabay)
Natten mot söndag är det dags. Klockan tre blir plötsligt två, vilket ger alla som gillar lata söndagsmorgnar en extra timme att gona sig på.
Men sovmorgnarna har ett pris. Samtidigt som våra förmiddagar blir ljusare, blir våra dagar – totalt sett – mörkare.
Även om de mörkare eftermiddagarna kan kännas tunga, är de egentligen inget vi borde oroa oss för. Vintertid är egentligen vår normaltid, som vi haft i Sverige sedan 1879.
Sommartiden däremot är ett i sammanhanget förhållandevis nytt påfund, som infördes i Sverige 1980. Resten av EU (dock inte Island) hakade på sommartidstrenden 1996.
För ett år sedan trodde många att det i år skulle bli sista gången vi måste ställa om klockan till vintertid. Ett slopande av sommartiden i mars 2021 diskuterades flitigt inom EU. Men pratet om förändring rann ut i sanden, vilket fått till följd att beslutet skjutits på fram på obestämd tid.
Vintertid införs alltid den sista söndagen i oktober. Sedan dröjer det fram till sista söndagen i mars, innan det är dags att ställa fram klockan igen.
27 mars 2022 är det alltså dags för nästa säsong med sommartid.
Varje år drabbas svenska arbetsplatser av problem i samband med tidsomställningarna. Anställda som glömt bort att ställa om klockan, eller som helt enkelt ställt om den fel, kommer till jobbet i helt fel tid.
Den som känner sig osäker på om klockan ska ställas fram eller bak kanske kan ha nytta av denna lilla tankegång: När vintern närmar sig och det blir dags att ställa tillbaka våra trädgårdsmöbler i förrådet, ska även våra klockor ställas tillbaka en timme. När våren anländer plockar vi fram våra trädgårdsmöbler igen, och ställer fram våra klockor med en timme.
De flesta smarta mobiler ställer själva om tiden automatiskt under natten, förutsatt att vi inte stängt av funktionen ”automatisk tidzon”. Den som vill vara helt säker på att få till tiden rätt vid omställningen kan ringa Fröken Ur, på telefonnummer 90 510, eller gå in på sajten, 90510.se