NYHETER 2023-04-28 KL. 07:00

Christer trött på misstag: "Ingen kan högerregeln"

Av Anton Lorentzson

Christer Sjöström, 73, bor på Parkgatan i Söderstaden. Han har vid flera tillfällen varit nära att bli påkörd och är irriterad på trafiksituationen på korsande Gymnasiegatan.
– Alla tror att det är huvudled, men det är det inte, säger han.

Christer trött på misstag:
Christer Sjöström är irriterad över att folk kör på Gymnasiegatan som vore det en huvudled. Foto: Anton Lorentzson

TV-klipp och nyheter

Gymnasiegatan sträcker sig från Nygatan ner till Aranäsgymnasiet. Där kör folk som dårar, enligt Christer Sjöström.
– Det är högerregeln som gäller. Jag har varit nära att blivit ihjälkörd flera gånger, folk bara brötar på. Folk tror att det är huvudled där vid nybygget. Det är det inte. Så här ser det ut på många platser i centrala Kungsbacka, och ingen kan högerregeln verkar det som, säger Christer.
På Gymnasiegatan ligger en av Kungsbackas bilskolor, Mårtensson trafikskola. De upplever också att folk inte följer högerregeln.
– När man blir utsläppt där från Parkgatan eller någon av de andra gatorna så får man köpa sig en trisslott, haha. Nej men skämt åsido, det är inte många som följer reglerna som gäller där. Det är mer "störst väg går först", säger Sandra Johansson, platschef på Mårtenssons trafikskola, och fortsätter:
– Vi försöker ju såklart lära våra elever vad som gäller, det är en bra lärogrej. De kanske kan påverka folk i sin närhet och så blir det ringar på vattnet. Men samtidigt lär vi också ut att man måste ha uppsikt. Det är inte alltid läge att hävda sin rätt. Bilen vill man ha hemma och inte på verkstaden, brukar jag säga.


En annan korsning där högerregeln ska tillämpas är vid Nygatan/Östergatan. Många kör på Nygatan som att det vore en huvudled, vilket den alltså inte är. Foto: Anton Lorentzson


Nu vill Christer Sjöström att kommunen ska agera.
– Jag vill att de ska skylta upp så att folk förstår att det inte är en huvudled, men de verkar inte bry sig, så då tänkte jag att jag skulle koppla in er (NH) så att det kanske kan hända något.
Problemet gäller utfart till Gymnasiegatan från Södra Nygatan, Parkgatan och Teatergatan enligt Christer Sjöström.
– Det är många som är skraja här, säger han.
Sandra Johansson menar att det snarare är hastigheten på Gymnasiegatan som är det största problemet.
– Visst kan man sätta upp en skylt, med ett kryss på, för att informera om att det är högerreglen som gäller. Men överlag är trafiken ganska intensiv här och det är höga hastigheter till Aranäsgymnasiet. Man kanske istället borde sätta upp runda farthinder. Då blir det inte bara rakt fram, utan man får lite mer att tänka på. Dessutom kan man få ner farten också, säger hon.Rena Rahm(a) drömstarten
SPORT 2024-02-28 KL. 17:45
Premium

Rena Rahm(a) drömstarten

TV-klipp och nyheter

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig
KULTUR & NÖJE 2024-02-28 KL. 17:00
Premium

Glenn gillar när det inte blir som han tänkt sig

Här ser du Kungsbackakonstnärens verk

Nya regler ska styra politikers besök på skolor
NYHETER 2024-02-28 KL. 16:00
Premium

Nya regler ska styra politikers besök på skolor

Fler tillfällen ges för partier i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-02-28 KL. 17:45
Rena Rahm(a) drömstarten

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.