Chans att lära mer om fyrar
Av Christina Wagner
Under helgen går det att förkovra sig i fyrtorn både i Bråtaviken och på Nidingen. Nidingens vänner och Bråtavikens båtsällskap har gjort gemensam sak med öppet hus.
Jan Wiberg, Martin Thomson och Mats Berggren från Bråtavikens båtsällskap och Nidingens vänner. Foto: Christina Wagner
I båtsällskapets klubbstuga mötte Mats Berggren och Jan Wiberg, i sällskap av Martin Thompson från Nidingens vänner på lördagen. Bråtaviken har en av Sveriges yngsta fyrar, och fyren på Nidingen är Sveriges äldsta.
– Nidingen anlades 1624 och blev Sveriges första fyr 1645 genom freden i Brömsebro, berättade Martin Thomson, som även deltar på föreningens aktivitet i samband med Internationella fyrdagen på Nidingen i morgon söndag.
Bråtaviken med egna fyren. Foto: Christina Wagner
Fyrtornet i Bråtaviken byggdes av båtsällskapet själva som utsmyckning och inseglingshjälp 2006, och godkändes av Sjöfartsverket 2011. Mats Berggren och Jan Wiberg berättade om hur sällskapet hjälptes åt med sina färdigheter och byggde, en medlem var elektriker och en annan svetsade ihop lanterninen längst upp.
– Glaset har stått emot både stormen Per och Gudrun, sa Mats Berggren.
Många vill tittaFörra året hade Internationella fyrdagen 18 000 besökare till fyrar runt om i landet. Förutom Nidingen har Bråtaviken också öppet hus under söndagen med Kungsbacka radioamatörer på plats.
– Det är egentligen så det började, att radioamatörer ville kontakta varandra på en dag i augusti. Fyrplatser var en bra plats, förklarar Mats Berggren.
– Två skotska radioamatörer kom på idén 1998, säger Martin Thomson, som själv är uppvuxen i Skottland och kan historiken.
Murray Boustred, Anne Lewis-Olsson, Magnus Lewis-Olsson och Juliet Boustred passade på att besöka klubbstugan. Foto: Christina Wagner
Anne och Magnus Lewis-Olsson kom och tittade och hade med sig långväga besök från Sydafrika.
– Vi var på Nidingen förra året och bor så att vi kan se den, sa Magnus Lewis-Olsson.
Murray och Juliet Boustred tyckte informationen om fyrarna var spännande, och gillade speciellt Pater Noster.
– Vi har en likadan i Sydafrika, förklarade Juliet Boustred.