NYHETER 2023-11-09 KL. 15:00

C vill se uppföljning för mediestödet

Av Malin Söderlind

Riksdagsledamot Christofer Bergenblock (C) besökte Norra Hallands vd och chefredaktör Stefan Pettersson i måndags. Han berättade att Centerpartiet kräver en uppföljning efter det första året i drift, för att se hur det omarbetade mediestödet slår.

C vill se uppföljning för mediestödet
Norra Hallands vd och chefredaktör Stefan Pettersson hade under måndagen besök av Christofer Bergenblock, riksdagsledamot för Centerpartiet, Hallands län.

TV-klipp och nyheter

Riksdagspolitikern vill värna om den lokala journalistiken.

– Grunden till mediestödet är att den lokala journalistiken ska värnas. Det är fundamentalt för ett demokratiskt samhälle att ha en aktiv granskning av lokalpolitiken. Lokalmedia bevakar och informerar om bakgrunden bakom beslut och reagerar om några felaktigheter uppstår, säger riksdagsledamot Christofer Bergenblock under sitt besök på Norra Halland.

Totalsumman i mediestödet ändras inte, men den kommer att fördelas på fler aktörer då bland annat gratistidningar tillkommmer bland de stödberättigade, vilket leder till en mindre pott till var och en.

– Grunden som mediestödet vilar på skapades på 70-talet och är baserat på papperstidningar. Det är bra att man moderniserar, så att det passar vår digitala värld, men man har missat skillnaderna på stora koncerner och små egenägda lokaltidningar, berättar Stefan Pettersson.

Hur mycket stöd medieföretaget får beräknas bland annat på hur många personer som är anställda i det redaktionella arbetet.

– En stor koncern sköter mycket centralt och kan på så vis hålla nere kostnader för växel, prenumeration, annons, ekonomi och produktion. Vi små har allt det inom vår egen organisation. Nu vet vi inte hur stort stödet blir, så vi lägger vår budget för nästa år i blindo, säger Stefan.

Den stora farhågan är att ännu färre timmar kan läggas på att bevaka lokalpolitiken.

– När bevakningen centraliseras och samma artiklar återanvänds inom stora koncerner står flera kommuner utan journalister på plats. Det blir färre sidor med lokalt producerat material, säger Stefan.

– Jag har kollegor i Skåne där kommunernas kommunikatörer står för all information till invånarna, då det inte finns lokalmedia, men kommunikatörernas uppdrag är inte att granska den demokratiska processen. Jag uppskattar att vi har haft det här samtalet och tar med mig vikten att följa upp hur det nya mediestödet slår mot lokaltidningar med lokalt producerat material. Centerpartiet står nu i opposition, men kan följa upp med interpellationer och andra medel, avslutar Christofer.



TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.