NYHETER 2021-09-29 KL. 11:58

Brodern bakom OS-succén

När lillebror Fredrik Bergström tillsammans med lagkamraten Anton Dahlberg seglade hem ett svenskt OS-silver befann han sig själv på en båt lite längre bort. Som aktiv nådde aldrig Victor Bergström ett OS. Som tränare tog han en silvermedalj på sitt första försök.

Brodern bakom OS-succén
Victor Bergström är sugen på att fortsätta sin tränarkarriär inom det svenska landslaget.

TV-klipp och nyheter



SEGLING. – Det var fantastiskt. Det tog en stund innan jag fick åka fram då alla båtar var tvungna att gå i mål först. Men det blev några tårar när jag väl nådde dem. Vi kramade om varandra och fick skrika lite, säger Victor Bergström om stunden då OS-silvret bärgades.

Sedan 2018 har han agerat coach åt sommarens svenska seglarhjältar. Fredrik Bergström och lagkompisen Anton Dahlberg stod vid ett tillfälle utan tränare vid en europacuptävling i Kiel. Då ringde Fredrik upp sin storebror, som själv hade lagt sin aktiva karriär på vila.

– Det gick väldigt bra och de kom tvåa i den tävlingen. Jag tyckte samtidigt att det var jäkligt kul och fick verkligen mersmak för det. På den vägen är det, säger Victor Bergström.

Men innan Victor Bergström anslöt till den där tävlingen i Kiel satt han vid skolbänken och höll på med helt andra saker än segling. Sedan hans egna OS-satsningar som aktiv misslyckats fanns ett behov av att komma bort från sporten han älskar.

– Jag seglade OS-klasser och försökte komma med till spelen i London 2012. Det gick inte och då bytte jag båtklass och försökte komma med till OS i Rio 2016. Där tog vi en nationsplats men blev inte skickade av SOK då vi inte var medaljkandidater, säger Bergström.

Beskedet tog hårt på honom.

– Det var tungt efter det. Det var jättesurt. Men vi visste om förutsättningarna och var mest besvikna på oss själva över att vi inte tog oss hela vägen. Efter det var jag rätt trött på segling, säger han.

Nytändningen


Men suget skulle komma tillbaka. Den där tävlingen i Kiel förändrade allt. Från det ögonblicket och framåt fortsatte Victor Bergström coacha sin bror och Anton Dahlberg. Kemin fanns där från start. Brodern kände ju Victor utan och innan, och den goda vännen Anton tog emot honom med öppna armar.

– Jag kunde bidra med det som de behövde där och då. De hade hoppat runt bland olika tränare och inte haft någon tydlig riktning, vilket vi ändrade på, säger Bergström.

Och egentligen är det ingen slump att det till slut blev som det blev. Victor Bergström har alltid haft ett större intresse för seglingens analytiska del, medan lillebror Fredrik varit mer praktisk.

– Så är det verkligen, och så har det alltid varit. Jag är väl mer av en nörd om man kan säga så och när jag varit på vattnet har det varit mer seriöst. Fredrik älskar att leka i vattnet och har hur många prylar som helst han håller på med, säger Victor Bergström.

Succéåret 2021


Under Victors år som tränare för duon har medaljerna från EM och VM duggat tätt. Men fram tills 2021 hade de ännu inte tagit något VM-guld. I Vilamoura tidigare i år gick de hela vägen.

– VM-guldet var viktigt mentalt för dem. De har samlat på sig många medaljer men inte vunnit så många tävlingar. Mediepådraget som följde tror jag också var nyttigt. De hann vänja sig lite med pressen, säger Victor Bergström.

En stor anledning till fullträffen under VM var en ren taktisk justering. Tidigare hade Fredrik Bergström och Anton Dahlberg tränat ihop med det grekiska laget. Men från och med sommaren 2020 har de i stället tränat ihop med det spanska laget.

– Det var den stora grejen. Vi märkte att spanjorerna var på framfart och att de tränade väldigt mycket. Vi valde då att bryta från grekerna till en grupp med spanjorerna och några portugiser, vilket blev en stor nyckel.

Om spanjorerna idag ångrar det beslutet är oklart. Men när det väl drog ihop sig i OS-seglingens medaljrace lyckades Bergström och Dahlberg knipa silvret precis framför dem. Efter en lång och tuff regatta hamnade bröderna Bergström äntligen på pallen även under ett OS. Lillebror lekte på havet, medan storebror tog hand om det analytiska.

– Det var väldigt speciellt att få göra det med sin bror. Det kommer man ha med sig hela livet. Det har varit ett vinnande koncept för oss att vi varit så familjära och Anton har också kommit in i den tresamheten, säger Bergström.
Har du fått någon medalj eller diplom?
– Nej. Det är taskigt. Men jag får väl dela brorsans medalj. Jag vet inte om jag kommer få ett diplom eller något av IOK, men man är ju inte riktigt prioriterad där, säger Victor Bergström och skrattar.

Framtiden som tränare


Efter ett känslosamt mottagande från familjen på Arlanda och firande på olika sätt under flera veckor har Victor Bergström fortfarande inte helt landat efter succén. Det bitterljuva över att det var första och sista gången han coachade sin bror och kompis under ett OS vill han helst inte tänka på.

– Det blir förmodligen det sista vi gjorde som trio. Det känns inte som att det är över, men det är det ju, säger han.

För bröderna väntar nu en period där seglingen får stå lite i skymundan. Golf och ekonomistudier står på schemat för Victor Bergström. Men sedan vill han tillbaka. Att vara tränare på heltid är något han vill fortsätta med.

– Jag hade gärna velat stanna inom det svenska landslaget. Det finns ju möjligheter utomlands också men man brinner extra för de svenska seglarna. Jag gillar den analytiska biten i segling och tycker jag har mycket att bidra med.

Om det blir en fortsättning med broder Fredrik återstår att se.

– Kanske. Det hade varit roligt. Men jag tror Fredrik behöver göra något annat ett tag. Han gillar ju att leka på havet med kitesurfing och andra saker. Han behöver nog göra det ett tag innan han hittar en ny klass eller person att segla med, säger Victor Bergström.

Läs fler sportnyheter här.

TV-klipp och nyheter

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Moderaten som brinner för välfärden
POLITIK 2024-04-24 KL. 18:30
Premium

Moderaten som brinner för välfärden

Men att vara i opposition är inget för Ulrika Jörgensen

ISHOCKEY 2024-04-24 KL. 15:00
Premium

"Någon rivalitetsvinkling kan du inte skriva"

Kullavikvännernas söner gör upp i SM-finalen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Entreprenören i final
Premium | NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Räknade älg med värmekamera
Premium | VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Vårdförbundet går ut i blockad
Premium | TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Kabelbrott orsakar mörker

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.