”Branschen skriker efter utbildade elever”
Av Christina Wagner
El- och energiprogrammet har utökat antalet platser från 48 till 60, men behovet av utbildade elever är större än så.
Lucas Hedberg och Milton Appelgren läser automationsinriktningen på El- och energiprogrammet. Foto: Christina Wagner
Lisa Jönsson är rektor för el- och energiprogrammet, byggprogrammet och GYS på Aranäs och Elof Lindälvgymnasiet. Hon berättar att de lätt skulle kunna ta in fler elever om de hade plats, eftersom efterfrågan på både el och bygg är stor.
– Jag har precis varit på Lindälv nu och suttit med hur vi ska möta energibranschens krav. Jag har fått mejl från solcellsenergibolag, Vattenfall och andra företag som skriver ”vi behöver era avgångselever”. Branschen skriker efter utbildade elever, säger hon.
Lisa Jönsson, rektor för el- och energiprogrammet, byggprogrammet och GYS, är glad över att kunna erbjuda 12 platser till på el- och energiprogrammet. Foto: Christina Wagner
Kan välja inriktning Emelie Bermhardtz är lärare på programmet och berättar att eleverna kan välja inriktning mellan energi, automation och elteknik i årskurs 2. Klassen delas in i fyra grupper à 15 elever, oavsett inriktning får alla eleverna behörighet som elektriker. De som väljer automation jobbar med att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. På energisidan kan man jobba med kärnkraft, förnyelsebar el som vind- eller vattenkraft, några av eleverna gör just nu praktik på Mölndals energi och Vattenfall.
– Kraftelektriker som jobbar med högspänning är verkligen något branschen skriker efter. Solceller är till exempel svårt för oss att utbilda i, när de anställer har de ofta internutbildningar så man får det man behöver i deras nisch, säger hon.
Lätt att få jobbLucas Hedberg och Milton Appelgren läser sista terminen på programmet med inriktning automation.
– Jag är intresserad av att tänka i logiska sammanhang, att programmera och jobba praktiskt. Vi håller på rätt mycket med robotar, säger Lucas Hedberg, som ska plugga vidare på området genom yrkeshögskoleutbildning på Göteborgs tekniska college.
Möjligheterna till jobb är flera. Lisa Jönsson är stolt över att fyra före detta elever kommit tillbaka till Elof Lindälvs gymnasium som yrkeslärare.
– Och tre av dem är kvinnor. Det är unikt, säger hon.