NYHETER 2023-05-02 KL. 17:00

Branschdagar i motvind - samlas i Särö

Av Christina Wagner

Svensk Vindkraft ordnar branschdagar på Säröhus. Kunskap och erfarenhet ska utbytas inom energiproduktion som på senare tid fått en del motvind.

Branschdagar i motvind - samlas i Särö
FÖRESPRÅKAR VINDKRAFT. Carl-Arne Pedersen och Mari-Louise Wernersson från Svensk Vindkraft, som anordnar branschdagar för vindkraften på temat Möjligheter och utmaningar på Säröhus tisdag och onsdag. Foto: Christina Wagner

Tekniken är bättre än någonsin och vindkraft kan ganska snart stå för en stor del av elproduktionen i Sverige. Dagens vindkraftverk är högre med större rotorblad som inte behöver snurra lika fort, trots det genererar de betydligt mer el. Ett som på 90-talet kunde producera 300 till 400 megawattimmar kan i dag ge 50 000 till 60 000 megawattimmar.

– När de kommer upp i höjd går vindkraftverken jämnare, de undviker turbulens och kan producera mer energi, säger Carl-Arne Pedersen från Svensk Vindkraftförening.

Under två dagar på Säröhus ska branschen, med inbjudna forskare och myndighetspersoner, träffas på temat Möjligheter och utmaningar för vindkraft. För trots stora teknikframgångar går utvecklingen trögt, runt 75 procent av parkerna får avslag redan i tillståndsprocessen som tar flera år.

– Från diskussionen av vår första vindkraftpark 2003 fick vi tillstånd redan efter nio månader. Då var vi i drift 2006. I dag kan det ta fem till sju år bara för tillståndet, konstaterar Carl-Arne Pedersen.

Politiskt bakslag
Sverige kan klara sig helt på förnybar energi redan 2040 där vindkraften står för största delen, menar branschen. Men politiskt finns inte viljan att satsa. Det fanns en energiuppgörelse i riksdagen som M och KD hoppade av efter ett par år, och med sittande regering är det kärnkraft som förespråkas.

– Den här gamla ställningen mellan förnybart och kärnkraft har satt sig djupare sedan förra valet, samtidigt som det skett en oerhörd teknikutveckling i branschen, säger Mari-Louise Wernersson, tidigare kommunalråd i Falkenberg som sedan november arbetar som verksamhetsledare för Svensk Vindkraft.

Vindkraft står redan för en betydande del av svensk elproduktion. Att använda fossila bränslen är inte ett alternativ för klimatet och framtiden.
– Företagen förordar vindkraft för de vill ha billig energi, så vi har näringslivet med oss på den här resan. Därför måste vi få till snabbare processer och få fram parker både till land och till havs, säger Mari-Louise Wernersson.

Motarbetas
Det finns både okunskap och ett motstånd sedan tidigare, dessutom sprids osanningar.

– Det finns förespråkare för kärnkraft som kommer med falska påståenden, till exempel att vindkraftverk sprider mikroplast, exemplifierar Mari-Louise Wernersson.



Kraftigt underskott i regionbudgeten
VÅRD 2023-06-02 KL. 18:00

Kraftigt underskott i regionbudgeten

Men alla överens om satsning på arbetsskor

SENASTE TV-NYHETERNA

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats
NYHETER 2023-06-02 KL. 07:30

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats

Stannar i Häcken och hyllar Rybrink:
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:12
Premium

Stannar i Häcken och hyllar Rybrink: "Redo för landslaget"

Avlidna vännens kläder ger stöd till familj från Eritrea
NYHETER 2023-06-01 KL. 21:00
Premium

Avlidna vännens kläder ger stöd till familj från Eritrea

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård
NYHETER 2023-06-01 KL. 19:00
Premium

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet
SPORT 2023-06-01 KL. 17:18
Premium

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.