NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Av Eric Andersson

Som en del i ett stort internationellt ledarprogram arrangerat av ICLD har två borgmästare från Sydafrika besökt Kungsbacka.
– Vi ska samla på oss erfarenhet och kunskap, säger Gladys Itani Khoza.

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
Under onsdagen besökte de transportutbildningen på Elof Lindälvs gymnasium tillsammans med representanter från Kungsbacka kommun. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

Borgmästare Gladys Itani Khoza från Rand West City och Magdeline Nondzaba från Bojanala Platinum District besökte under ett par dagar Kungsbacka.
– Syftet är att komma hit och lära oss mer om Sverige och hur kvinnliga ledare uppnår sina mål här och hur det skiljer sig från i Sydafrika. Vi ska samla på oss erfarenhet och kunskap, säger Gladys Itani Khoza som inte varit i Sverige tidigare.

Vad är dina första intryck av landet?
– Att det är väldigt rent. Sedan jag kom hit har jag inte sett en enda poilisstation till skillnad från i Sydafrika. Det tyder på en hög kriminalitet medan den är låg här, säger hon.


Magdeline Nondzaba och Gladys Itani Khoza besökte Kungsbacka.


Kungsbackabesöket är en del av ett större internationellt ledarprogram som arrangeras av ICLD. Via SKR har kommunstyrelsens ordförande Lisa Andersson (M) blivit mentor och står som värd för besöket.
– Det är spännande och man lär sig mycket själv. Vissa saker tycker är kämpigt och så hör man andra och inser att vi har det ganska bra i Sverige, säger hon.

Under deras två dagar i Kungsbacka ska de på en del studiebesök. Det första gjordes på Elof Lindälvs gymnasiums transportutbildning som berättade hur de lyckats öka andelen tjejer på utbildningen. De kommer även besöka daglig verksamhet i Åhuset samt ha ett möte med Magdalena Sundqvist (S) och Maria Losman (MP).
– Det är för att berätta hur vi arbetar mellan majoritet och opposition och visa vårt system. Vi har även bjudit in reprenentanter från kvinnojouren för att prata om våld i nära relationer, säger Lisa Andersson.


TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.