Maria Knut, med döttrarna Felicia och Stella Knut, är van reko-ringskund och ser fler fördelar. "Tidigare fick jag åka omkring för att få det jag ville ha, nu kan jag hämta allt på samma ställe."
Det går på ett kick, så är den tidigare tomma parkeringen utanför Plantagen proppfull.
Delvis av tungt lastade bilar, men mest av folk med kassarna fulla av närodlad mat.
Efter några månader igång fortsätter Reko-ringen i Kungsbacka att växa.
Blir parkeringen full får vi hitta en som är större
Den första reko-ringen startade i Skövde i mars 2017 och har i dag mellan 40 och 50 producenter och över 10 000 medlemmar i sin Facebook-grupp. För det är Facebook-grupperna som är själva navet i verksamheten, där lägger lokala matproducenter ut vad de har att sälja, de som vill köpa gör sin beställning och sedan lämnas allting ut på en bestämd tid och plats.
– Det här är femte eller sjätte gången som jag handlar här, säger Åsa Henry, medan hon tar emot en kasse från Kvia gårdsbutik.
– Just nu är det kål och rotfrukter. Det känns bra att kunna uppmuntra de som odlar i närheten. Det är inte vrålbilligt att handla här, men inte heller svindyrt. Jag tycker det är kul att kunna göra det, fortsätter hon.
p>
I somras kom Reko-ringen i Kungsbacka igång, en marknadsplats där lokala matproducenter säljer direkt till konsumenterna. Varannan vecka är det utlämning på parkeringen vid Plantagen, av det som beställts via ringens Facebook-grupp. Foto: Ann Kristin Ekman
p>
Läs också: Närproducerat börjar säljas utan mellanhänder
p>
Det vimlar av folk som plockar upp sina beställda varor från olika bilar. Här och där stannar någon i steget för att kolla på sin inköpslista vad som ska hämtas var och plötsligt ringer administratören Bea Hultfeldts mobiltelefon när någon vill veta om hennes varor är upphämtade eller inte. Bea ropar, och kan snart svara i telefonen:
– Din dotter står i kön till Källsjö mejeri just nu.
p>
Marie Blixt och Lars Björsell från Skoga gårdsmejeri är en av dryga dussinet producenter som i veckan lämnade ut beställda varor. "Vi har stått på en hel marknader genom åren. Det här är helt underbart i jämförelse, allt är klart på en halvtimme", säger Marie Blixt.
p>
Marcus och Jessica Plain köper en omgång ägg av Niclas Löfgren, som har sitt lilla hönseri i Seglora utanför Borås. "Jag är med och säljer i flera Reko-ringar. Det är ett bra sätt att nå ut på."
Läs också: Kampanj i svåra torkan – "Fyll frysen"
p>
Källsjö mejeri i Ullared har länge försökt få in sina produkter hos nån av livsmedelsaffärerna i Kungsbacka, utan att lyckas. I veckan gjorde de istället en succéartad första utlämning hos reko-ringen.
p>
Bea Hultfeldt och Fredrik Farre administrerar både Rekoringen i Kungsbacka och den i Mölndal.
Som administratör gäller det att ha koll på allt, skrattar Bea Hultfelt när hon lagt på luren igen. Och mer och mer blir det hela tiden. Antalet producenter som vill vara med på plats och sälja sina varor ökar, den här kvällen är de uppe i 13 stycken varav fyra är nya: grönsaker från gårdsbutikerna Kvia och Solgläntan, äpplen och must från Strömmared och ost och mejerivaror från Källsjö mejeri.
– Det kan bli hur stort som helst! Blir parkeringen full får vi hitta en som är större, säger hon och ser sig omkring.
p>
Sven Palm i Gällinge har varit biodlare i snart 40 år. Tillsammans med hustrun Monika Palm finns han på plats för att sälja sin honung.
p>
p>
Läs mer i senaste Norra Halland (5 oktober)
Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.