NYHETER 2023-09-17 KL. 09:00

Besvikelsen - ingen sänkt hastighet på vägen

Av Johanna Simonsson

Hanhals Byalag har ansökt om att få ner hastigheten på en del av Hanhalsholmevägen. I våras fick de nej från Länsstyrelsen, men överklagade till Transportstyrelsen som nu kommit med sitt beslut.

Besvikelsen - ingen sänkt hastighet på vägen
ÖVERKLAGAT. Rikard Johansson och Daniel Arvidsson bor båda på Hanholmsholmevägen. Bonny Wernersson är ordförande för Hanhals Byalag och den som skickat in ansökan. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Boende och Hanhals Byalag skickade in en ansökan till Länsstyrelsen om att sänka hastigheten på en del av sträckan på Hanhalsholmevägen i våras. Nu är det 70 km/h på vägen som gäller, något som Bonny Wernersson, ordförande för Hanhals Byalag, tycker är alldeles för högt.

– Vägen är väldigt hårt trafikerad av alla möjliga fordon och trafikanter. Det är cyklister, hästar, traktorer, personbilar och andra tunga fordon. Detta är ju även vägen till badet. Vägen är smal just här och det blir väldigt trångt när det blir mötande trafik. Allt över 40 km/h är farligt.

Några av de boende som varit delaktiga i ansökan är Rikard Johnsson och Daniel Arvidsson. De både har verksamheter längs med båda sidorna av vägen.

– Det körs på vårt arbetsområde. Här har vi foder och traktorer och på andra sidan har vi ladugården och djuren. Vi måste ju över vägen hela tiden, berättar Rikard Johnsson medan han pekar mot den röda ladugården.

– Jag tycker att jordbruken som har vägen rakt igenom sin verksamhet inte skall behöva acceptera en 70-väg, det hade inte varit okej inom någon annan bransch ur arbetsmiljösynpunkt, säger Bonny Wernersson.

Längs med vägen sitter det skyltar som det står ”Kör sakta Lekande barn” på. Ett budskap som är viktigt för Rikard Johnsson och Daniel Arvidsson som båda själva har småbarn.

– Det är ju främst för barnens skull som man är orolig. Som vuxen har man ändå ett visst förnuft, men med barn kan det gå väldigt fort, säger Daniel Arvidsson.

– Det är flera skymda kurvor här också som gör att man inte ser ordentligt. Det är oroväckande, säger Rikard Johnsson.


Vägen är smal och verksamheten bedrivs på båda sidorna av vägen.

Beslut

Från Länsstyrelsen fick boende och Hanhals Byalag inte gehör. De valde då att överklaga beslutet till Transportstyrelsen med önskan om att vägen skulle bli tryggare. De efterfrågade dessutom att Transportstyrelsen skulle besöka platsen innan de fattade ett beslut, något som inte gjordes.

”Transportstyrelsen besöker av resurs- och effektivitetsskäl den aktuella platsen för ett överklagande endast om det behövs för att avgöra ärendet. I detta fall finns inte behov av att besöka platsen,” går det att läsa i Transportstyrelsens beslut.

Transportstyrelsen gick på Länsstyrelsens beslut och sa därmed nej till sänkt hastighet på vägen. ”Vid en samlad bedömning av handlingarna i ärendet finner Transportstyrelsen att förhållandena på aktuell vägsträcka inte är sådan att en begränsning av de högsta tillåtna hastigheten, enligt överklagan, är motiverad,” går det att läsa i beslutet.

– Det vi helst av allt ville vara att ha en dialog om hur vi kunde sänka hastigheten här. Vi ville att någon skulle komma hit och tittade på det för att få sig en ordentlig uppfattning. Istället togs besluten bakom ett skrivbord, säger Bonny Wernersson.

– Ja, nu känns det rätt hopplöst. Vi hade ju önskat ett annat beslut, fyller Rikard Johnsson i.

Transportstyrelsens beslut är slutgiltigt eftersom det inte finns några andra instanser att överklaga till.

– Skulle något hända, vilket vi verkligen inte hoppas, så har vi åtminstone gjort vad vi kunnat och påpekat det, säger Rikard Johnsson.

– Det enda vi kan göra nu är ju att vädja till alla som kör här att sänka hastigheten, säger Daniel Arvidsson.




Flera av föräldrarna i området är oroliga för barnen som bor nära vägen.


Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.