NYHETER 2022-09-09 KL. 09:00

Beslut om skolskjutsen sågas

Av Johanna Simonsson

Kommunen har nu beslutat att inte korta restiden till skolan för barnen i Dotetorp, Åsa. Ett beslut som upprör föräldrar.
– Det är helt orimligt att barnen ska spendera så många timmar på att resa till och från skolan, säger förälder Andrea Wallroth.

Beslut om skolskjutsen sågas
Flera av föräldrarna, bland annat Åsa Rönnbom, är upprörda efter att kommunen beslutat att inte korta barnens restid till skolan. Foto: Johanna Simonsson

Busslinje sju åker detta läsåret även via Ringvägen för att hämta elever. Restiden ökade från 10 till 30 minuter för eleverna i Dotetorp och väntetiderna till bussen blev längre.
– Min son lägger 8 timmar och 50 min i veckan på att resa och vänta på skolbussen! Det är många som inte hade flyttat hit om man vetat om detta. Jag har börjat kolla på annat boende, för det här fungerar inte, säger förälder Åsa Rönnbom.
Andrea Wallroth som också bor i området är inte heller nöjd med beslutet.
– Jag blir vansinnig. Det värsta är att kommunen inte lyssnar på oss. Barnen behöver tid att landa mellan skola och läxor eller fritidsaktiviteter. Det får de inte nu, vilket gör att alla skjutsar sina barn istället. Det blir 2,4 mil per dag och hushåll. Hur bra blev det här för miljön? Kungsbacka är en rik kommun och att spara pengar på detta är bara idiotiskt.

Rimlig restid
Enligt kommunen går det inte att få till en annan lösning.
– Hallandstrafikens bedömning är att det är ett för omfattande projekt för att lösa inom rimlig tid. Vi litar på deras bedömning. Det finns heller inga ytterligare bussar att sätta in. 25 minuter är inte en orimlig tid att sitta på en skolbuss. Vi ska se om vi kan korta väntetiderna, men ingen skola har exakta tider som stämmer för alla klasser, säger Frida Byrsten, verksamhetschef i kommunen.
Anders Ekström (M), ordförande i nämnden för Förskola och Grundskola, säger att de för två år sedan tog över ansvaret för skolskjutsen från kommunledsningskontoret.
– Då kunde vi se att det fanns bussar som inte nyttjades fullt. Det handlar inte om att spara pengar till kommunen utan att vi använder pengarna i klassrummen istället, på lärarlöner exempelvis.
Tanken är att skolbussarna ska köra så många elever som möjligt.
– Varje linjekort kostar extra. Det handlar alltid om att förvalta pengarna på bästa sätt. Vi kanske märker nu att vi bara behöver 24 bussar istället för 26.
Ändringen har gjort att föräldrar väljer att skjutsa sina barn istället.
– Det är ett val man gör isåfall. Jag tror det är lärorikt för en tonåring att inte blir körd direkt utan att det ibland får ta lite tid. Men tycker man inte att man får den skolskjuts man har rätt till så kan man överklaga till förvaltningsrätten.SENASTE TV-NYHETERNA

Personalbrist och hög sjukfrånvaro
NYHETER 2022-09-30 KL. 11:50

Personalbrist och hög sjukfrånvaro

Dyster delårsrapport från omsorgen

Utmaningen: Att klara sig på krislådan
NYHETER 2022-09-30 KL. 08:00

Utmaningen: Att klara sig på krislådan

Aranäs oväntade anfallsvapen
HANDBOLL 2022-09-29 KL. 21:45

Aranäs oväntade anfallsvapen

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira
FAMILJ 2022-09-29 KL. 20:30

Aktiva jubilaren Lena redo för att fira

”Är man aktiv lär man sig något nytt hela tiden och det tycker jag om”

Lagkaptenen letar efter glädjen igen
SPORT 2022-09-29 KL. 19:00

Lagkaptenen letar efter glädjen igen

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist
DEBATT 2022-09-29 KL. 15:00

Debatt: Nya arbetsvillkor kan ge undersköterskebrist

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott
NYHETER 2022-09-29 KL. 12:55

Miss av tingsrätten - åtalad frias från sexbrott

Uteblivet förhör får hovrätten att ogilla åtal

Bergand inför VM:
SPORT 2022-09-29 KL. 11:45

Bergand inför VM: "Jag får ta ett större ansvar"

Fler nyheter