Cirka 60 000 varningsmottagare skickas ut till boende i närheten av Ringhals kärnkraftverk. Men en hel del av paketen hämtas inte ut. Nu försenas hela det projekt som skulle ha varit klart i november.
Det är MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som står bakom utskicken. Drygt 60 000 mottagare skickas ut i Halland och det görs liknande utskick i Kalmar och Uppsala.
Men nu har MSB upptäckt ett problem. Många av mottagarna blir nämligen inte uthämtade, vilket skapar en oro.
- Då missar du möjligheten att bli varnad inomhus i händelse av en kärnteknisk olycka. Det är en liten insats att hämta ut ett paket men den kommer ha stor betydelse för den egna beredskapen om en kärnteknisk olycka skulle inträffa, säger Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.
Totalt är det 93 000 mottagare som ska skickas ut, och än så länge har var femte paket blivit kvar hos ombuden och får skickas tillbaka.
– Just nu har vi fått 4 000 i retur från alla tre kärnkraftslänen men en prognos säger att vi kommer få tillbaka cirka 18 000 med den dåliga uthämtningsgrad som vi har just nu, säger Wennerström.
Cirka var femte paket har alltså gått tillbaka till MSB, och det gör att det här projektet inte blir klart i november som planerat. Myndigheten har också tittat på varför pakten inte hämtas ut.
– Det finns flera anledningar. Men en anledning är att man säger att "jag har inte beställt något" och således missat den information som skickats till alla berörda. Ombuden som har dessa i lager har överfullt. Vi hade som mål att vara klara till den 24 november men kommer troligen inte bli klara förrän i januari 2024.
Mottagaren ska starta automatiskt om det blir ett larm från ett kärnkraftverk.
– Vid larm kommer mottagaren att varna med en röd blinkande lampa, ett meddelande i displayen och radion kommer ställa in Sveriges Radio P4 där ett meddelande från länsstyrelsen kommer läsas upp. Meddelandet innehåller information om vad medborgaren ska göra för att skydda sig mot radioaktivt nedfall. Exempelvis gå inomhus, stänga fönster dörrar och ventilation samt lyssna på SR P4 för mer information, menar Wennerström.
"Det blir kanske någon gliring"
Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.