NYHETER 2021-08-26 KL. 13:04

Både stöd och kritik mot Säröchef

I juli skrev Norra Halland om mobbning och missnöje med ledarskapet präglar arbetsmiljön på Särö äldreboende. Efter artikeln har flera hört av sig för att bekräfta bilden. Samtidigt menar andra att det är orättvist att lasta enhetschefen för hela problematiken.

Både stöd och kritik mot Säröchef

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Av artikeln Anklagelser om mobbning på Särö vård- och omsorgsboende, i Norra Halland 23/7, framgår att missnöjet med arbetssituationen på det nya äldreboendet är stort. Flera tidigare och nuvarande anställda riktar hård kritik mot enhetschefen. Kritiken gäller både att chefen själv haft otrevlig attityd och att hon inte satt ner foten när det förekommit elakheter mellan medarbetare. Under det halvår som boendet varit i gång har en lång rad tillbudsanmälningar om personalrelaterade incidenter inkommit.

Många hört av sig


Efter artikeln har fler personer med koppling till boendet hört av sig. Det gäller såväl ytterligare vittnesmål om personalens arbetsvillkor som berättelser om hur de boende påverkas av den hårda stämningen.

En av dem som hört av sig är Eva Stregfelt som är talesperson för flera kolleger.  Kollegerna håller med att finns stora problem på boendet, men menar att inte enbart enhetschefen kan lastas för det.

– Mobbning och skitsnack i korridorerna är en sak som personalen är skyldig till, inte chefen.  Jo, när det väl uppdagas, men hon kan inte hållas ansvarig för något hon inte vet om.

Nya dras med


De tre tror att en av anledningarna till den hårda stämningen är att vissa av de rutinerade anställda har aversioner mot nya tankegångar och arbetssätt. När kulturen nu blivit så pass etablerad dras fler med, kanske mot sin vilja.

– Det verkar som att många vill ha en pågående konflikt, annars är det inte roligt att gå till jobbet. Att någon kommer in och kan något bättre ses som ett hot i stället för något positivt man kan lära av.

Att försöka bort chefen är inte heller en lösning, menar de.

– De flesta av oss vill ha kvar vår chef. Det tror man inte när man läser den förra artikeln. Hon måste få en chans att få reda på vad som händer, men behöver hjälp från högre ort för att reda ut denna härva.

Vad behöver göras?

– Kanske måste man dela på de pakter som bildats. Eller så ska det vara så drastiskt att någon får flytta sig till något annat boende. Framför allt måste vi hjälpas åt hela personalstyrkan. Vi är många som trivs och vill att det ska vara en trevlig och välkomnande arbetsplats, och inte älta groll och gamla händelser.

Det är viktigt inte minst för de boendes skull.

– Det finns pensionärer som har uppfattat vissa kollegor som elaka och hårda, så de märker absolut av den ibland hätska stämningen som råder bland personalen. Vi är ju deras trygghet, de ska inte behöva ligga och oroa sig över vem som kommer ikväll eller imorgon. Det är många punkter vi måste ändra på. Men det är ett grupparbete, inte ett jobb för bara en chef. Vi i personalen måste jobba för varandra - inte emot varandra.

– Albert Einstein har sagt: Livet är väldigt farligt. Inte på grund av ogärningsmän utan snarare på grund av personerna som sitter och tittar på medan det händer.

Många brister


Även anhöriga till boende på Särö vård- och omsorgsboende har uttryckt att de äldre far illa på olika sätt. En läsare vars äldre släkting bodde på boendet tidigare skriver:

– Kände direkt vid inflyttningen av vår närstående att ”något var fel” i hela atmosfären. Inget välkomnande, inget engagemang, ingen glädje, inga skratt i lokalerna. Utöver detta var det många brister som rörde vår närstående som gav tydliga signaler om stress och brist på engagemang.

I det här fallet vantrivdes den äldre så till den grad att hen inte kunde bo kvar.

– Vår närstående ville ”hem” alla dagar i veckan. Och vi anhöriga lyckades få en snabb omplacering tack och lov. Långt bort från Särö, skriver den anhöriga.

– Som besökare fick jag snabbt en känsla av att personalen inte verkade trivas. När personal inte mår bra brukar det vara chefskapet som är dåligt, skriver hen.

En annan anhörig bekräftar bilden av otrevlig stämning bland personalen och brister i omvårdnaden, men menar att chefen inte kan lastas för allting.

”Chefen där har kanske brister, men det är personalen som måste sköta arbetet på golvet, ta hand om de gamla, värna om dem, ge dem tid och tålamod. Chefen har inte fått dem att missköta boendet” skriver den anhöriga.

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

Spelet bakom värvningarna
BANDY 2025-05-08 KL. 14:00
Premium

Spelet bakom värvningarna

✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus
NYHETER 2025-05-08 KL. 07:45
Premium

Två barn som inte kunde simma kom bort i badhus

IVO har granskat händelsen

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2025-05-09 KL. 19:00
Pysselbok ska lära barn om hotad fisk
Premium | KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Krönika: Hurra för Europa!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.