NYHETER 2023-11-16 KL. 12:12

Avfallstaxan höjs rejält från årsskiftet

Av Christina Forlin

Från årsskiftet väntas taxan för avfallsavgifter höjas med tolv procent. Orsaken är ökade kostnader för hanteringen av sopor.

Avfallstaxan höjs rejält från årsskiftet
Avfallsavgiften höjs nästa år med tolv procent. Arkivfoto: Norra Halland

TV-klipp och nyheter

Kostnaderna för insamling av hushållsavfall och drift av återvinningscentraler har stigit de senaste åren liksom bränslepriser. Även framöver väntas utgifterna öka, bland annat tillkommer hyra av en ny omlastningsstation i Duvehed. Dessutom behövar man göra investeringar i återvinningscentraler.

Intäkterna matchar alltså inte utgifterna, och enligt nämnden för Teknik behöver därför taxan höjas med 12 procent år 2024.

Beslut fattas i kommunfullmäktige i december men förslaget var nyligen uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott där det godkändes.

För ett hushåll som har den vanligaste tjänsten med ett kärl för restavfall och ett kärl för matavfall ökar kostnaden från 2120 kronor i år till 2375 kronor inklusive moms år 2024.

Senast en höjning av avfallstaxan gjordes var 2023 då avgiften ökade med fem procent. Även året innan höjdes taxan, då med tre procent.
TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.