NYHETER 2023-05-27 KL. 09:00

Attackera tidigt för att få stopp på ogräset

Av Christina Forlin

Kvickrot, maskros, målla…. ogräsen är många och hotar att ta över grönsaksland och rabatter. Men det finns knep att ta till.
– Var ute tidigt, det hjälper när det gäller ettåriga ogräs, säger David Rydberg, butikschef på Blomsterlandet i Kungsbacka.

Attackera tidigt för att få stopp på ogräset
David Rydberg, butikschef på Blomsterlandet, utrustad med bra redskap för ogräsbekämpning. Foto: Christina Forlin

TV-klipp och nyheter

Många gör fel och väntar för länge med att sätta hackan i jorden enligt David Rydberg.
– Det är mer effektivt ju tidigare man attackerar, säger han.
– Att man dröjer kan bero på att man är rädd för att ta fel, att man tycker att det är svårt att se vad som är ädelt och inte. Men man kan försöka lära sig hur ogräsen ser ut i ett tidigt stadium.

Det finns i huvudsak två typer av ogräs, rotogräs och fröogräs. Rotogräsen är fleråriga och sprider sig precis som det låter med rötterna. De kan vara svåra att bli av med. Fröogräsen sprider sig med frön och är lättare att bekämpa.
David Rydberg tycker att det är bra att använda en hacka med tre fingrar för att komma åt dem, gärna på långt skaft. Ett skyffeljärn är också praktiskt.
– Med hjälp av skyffeljärnet kan man lossa ogräsen från jorden, det räcker. Man behöver inte plocka bort dem. De lägger sig på ytan och torkar.

Kirskål tar tid
Pratar man om rotogräs som kirskål och kvickrot kan det ta många år att komma till rätta med dem.
– Täck jorden ett antal år, säger David Rydberg.
– Det är det mest effektiva. Använd markduk som inte släpper igenom ljus, eller plast. Man måste vara envis och inte ge upp.

Att träda marken kan också vara ett alternativ. Det innebär att den får vila från odling. Under tiden kan man bearbeta jorden så att ogräsen dör.
I rabatter kan det vara en fördel att använda marktäckande växter.
– De konkurrerar bra med ogräs och de är också till nytta av en helt annan anledning. De minskar vattenavdunstningen från jorden. Det gynnar alla växter i rabatten.

Ogräsbrännare finns också att ta till för den som vill.
– Men viktigt att tänka på då är att man inte ska bränna upp ogräset, man ska bara svepa över och förstöra cellerna i bladen, säger David Rydberg.
– Roten ska tro att bladen är intakta och fortsätta leverera vatten och näring.

Se upp med ny jord
Ska man anlägga en ny rabatt och vill köpa harpad matjord gäller det att se upp.
– Kolla runt ordentligt och köp från ett seriöst ställe. Har man otur kan man få med sig en mängd olika ogräs.

På Blomsterlandet säljer man till större del säckar av jord baserad på torvmull som kan vara bra att toppa med. I dem är ogräset obefintligt.
– Men vi har också torvfri jord.

David Rydberg tycker generellt att frågorna om ogräs har minskat. Riktigt vad det beror på vet han inte men det kan ha flera förklaringar.
– Många är mer medvetna om att det är bra med biologisk mångfald och man vill gynna växter som humlor och bin tycker om. Förr var det vanligare att man exempelvis ville ha enbart gräs i gräsmattan. Den inställningen har minskat.
– Exempel på bivänliga växter är maskrosor och klöver, och vi brukar föreslå att man låter gräsmattan växa upp fritt på några rutor.

Bra med robot
För den som ändå vill bekämpa maskrosor i gräsmattan finns förstås maskrosjärn att ta till, den kan hjälpa även mot tistlar men de brukar inte vara ett så stort problem.
– Mossa däremot får vi frågor om. Robotgräsklipparna är jättebra när det gäller att bekämpa den.

Robotgräsklipparen är också en klippa när det gäller att angripa sly som slår upp med rotskott i gräsmattan.
– Asp kan vara riktigt problematiskt. Mitt tips är att ringbarka trädet man vill ta bort, annars kommer det massor med små skott. Det gäller att svälta ut rötterna, näringen ska inte komma dit. Har man ändå huggit ner och får en massa skott hjälper robotgräsklipparen. Att gräva upp är svårt.

Tänk på komposten
David Rydberg tycker också att man ska hålla ett öga på komposten.
– Det är lätt att få in rotogräs där. Säkra den, så det inte växer in saker man inte vill ha. Får man med sig kvickrot till grönsaksland och perenna rabatter blir det väldigt svårt. Har man väl fått det gäller det att hacka och gräva.

För hårda ytor som grusgångar finns det några bekämpningsmedel att köpa på Blomsterlandet som innehåller pelargonsyra eller ättika.
Glyfosat, som tidigare var den aktiva substansen i Round-up, är inte längre godkänt för privatpersoner.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.