NYHETER 2021-10-21 KL. 15:59

"Att inte förlänga är ett steg i rätt riktning"

Av Eric Andersson

Återigen la Socialdemokraterna fram ett förslag att helt bryta avtalet med Vardaga från och med årsskiftet. Ett förslag som röstades ner av en enig allians.
– Det är orimligt att man kan driva en verksamhet på detta vis utan att det får konsekvenser, säger Maj-Britt Rane Andersson (S), 2:e vice ordförande i nämnden för Vård och omsorg.


Vardaga får inte nytt förtroende att driva Kolla vård- och omsorgsboende. Foto: Arkivfoto

Redan för en månad sedan ville Socialdemokraterna bryta samtliga avtal om driftentreprenad med Vardaga från och med årsskiftet. Ett förslag som hade inneburit att Kolla, Blåvingevägen, Vickan samt Ekhaga skulle drivas i kommunal regi. Förslaget lades fram även denna gång men röstades återigen ner.

Socialdemokraterna med Maj-Britt Rane Andersson i spetsen har länge drivit frågan om brister på Vardagas vård- och omsorgsboenden.

– Under ett och ett halvt år har jag varit i kontakt med anhöriga och efter flera sådana samtal var det varit givet att driva frågan. Det har inte varit populärt alla gånger, men det handlar inte om att vara populär - det handlar om våra äldre.

Även om förslaget att helt bryta avtalet med Vardaga röstades ner ser hon det som ett steg i rätt riktning.

– Vi ser det som en liten seger och är glada för de gamlas skull och deras anhöriga. Det är orimligt att man kan bete sig som Vardaga gjort utan att det får konsekvenser.

Påtvingat beslut

Nämndens beslut att inte förlänga avtalet om driftentreprenad för Kolla vård- och omsorgsboende tror Maj-Britt Rane Andersson är ett påtvingat beslut.

– Egentligen tror jag inte att de vill göra så här utan känner sig tvungna att göra det med tanke på alla reaktioner och rop på hjälp från anhöriga.

Ordförande i nämnden, Hravn Forsne (M), menar på att det vore förödande att helt bryta avtalet då kontrollen över situationen skulle förloras. Maj-Britt Rane Andersson håller inte med.

– Jag är övertygad om att kommunen hade klarat av att ta över samtliga boenden som i nuläget drivs av Vardaga från årsskiftet.

Läs mer om beslutet gällande Vardaga här.SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter