Äppelpulver och halländsk wasabi i mattävling
Av Christina Forlin
En halländsk wasabi och äppelpulver. På tisdag tävlar de båda bidragen i Halland Matgilles innovationstävling.
I tävlingen bedöms inte bara smaken. Även en marknadsjury och en hållbarhetsjury ska tycka till om de nya hållbara matprodukterna. Äpple och pepparrotsblast ingår i de nya produkterna från norra Halland.
arkivfoto: ingrid ramberg
Det är företagen Cajom och Regnér Garden som ska pröva lyckan i tävlingen där nya matprodukter från hela Halland möts.
– Det är lite som ett halländskt Draknäste, skrattar Daniel Boström, vd på Cajom, och tänker på programmet i SVT där entreprenörer ska sälja in sin affärsidé till investerare.
Här handlar det inte så mycket om att satsa pengar i företag, däremot om smak, hållbarhet och marknad, så bidragen kommer inte bara att bedömas av en jury utan av tre.
På familjeföretaget Cajom odlar man pepparrot sedan 1929 och förädlar den på olika sätt.
Förhoppningen är nu den svenska varianten av wasabi som man tagit fram ska falla juryn i smaken.
– Vi tror på vår idé, säger Daniel Boström.
– Den äkta japanska wasabin är mycket dyr, så de flesta använder pepparrot med tillsatt färgämne som ersättning i sushi idag.
– I vår wasabi kommer vi i stället att använda blasten från pepparroten för färgsättning.
Daniel Boström ser blasten, som kan bli ganska rejäl på en pepparrot, som en ännu outnyttjad tillgång. Han vill på sikt hitta fler användningsområden för bladen.
– De, liksom pepparroten, innehåller många nyttiga ämnen.
Äppelpulver tävlar ocksåAgneta Regnér på Regnér Garden kommer ta med sig äppelpulver till tävlingen.
– Det är pressmassan som blir över när vi gör äppelmust som vi började torka och göra till pulver för två år sedan. Man kan ha den till mycket, utanpå chokladbollar i stället för pärlsocker, till våfflor och kaksmet, för att nämna något, säger hon.
På många andra musterier blir pressmassan till djurfoder, och på Regnér Garden har den tidigare bland annat använts för att stödutfodra vilda djur i skogen.
Agneta Regnér har även torkat den och använt till müsli.
– Men jag har kommit på att pulvret kan man hitta fler användningsområden för.
Hon tycker det är tillfredsställande att de nu använder hela äpplet.
– Och eftersom vi har solpaneler använder vi egen energi till att torka äpplena.
Faktaruta 1
Hallands matgille
Hallands matgille är ett fyraårigt projekt, från januari 2018 till juni 2022, finansierat av EU och Region Halland.
Syftet är att utveckla en hållbar livsmedelssektor med fokus på företagen.
Målgruppen är befintliga små och medelstora livsmedelsförädlande företag.
Faktaruta 2
Tävlingen
ÄT! Halland, är en innovationstävling för nya, hållbara matprodukter.
Tävlingen riktar sig till förädlare, råvaruproducenter eller en helt vanlig matlagare. Man tävlar med en produkt som bygger på svenska råvaror, helst halländska, och är producerad på ett hållbart sätt.
Faktaruta 1
Hallands matgille
Hallands matgille är ett fyraårigt projekt, från januari 2018 till juni 2022, finansierat av EU och Region Halland.
Syftet är att utveckla en hållbar livsmedelssektor med fokus på företagen.
Målgruppen är befintliga små och medelstora livsmedelsförädlande företag.
Faktaruta 2
Tävlingen
ÄT! Halland, är en innovationstävling för nya, hållbara matprodukter.
Tävlingen riktar sig till förädlare, råvaruproducenter eller en helt vanlig matlagare. Man tävlar med en produkt som bygger på svenska råvaror, helst halländska, och är producerad på ett hållbart sätt.