NYHETER 2021-07-10 KL. 08:00

Anställde ungdomar för att nå ungdomar

Det behövdes nya kanaler för att nå ut till ungdomar. Och för att ta reda på vilka anlitades feriearbetande ungdomar för att göra marknadsundersökningar åt kommunens konsument- och ekonomirådgivning.

Anställde ungdomar för att nå ungdomar

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



– Jag tyckte det verkade kul och sökte via Kungsbacka kommuns hemsida, säger Christopher Boissier, 18 år.

Normalt sett när det inte är pandemi brukar kommunens konsument- och ekonomiska rådgivare vara ute i skolor och berätta om sin verksamhet. Samtidigt har rådgivarna haft en känsla av att det kanske skulle till lite modernare tilltal för att visa att de finns och nå ut med sitt budskap.

– Ja, vi som arbetar med detta vill veta vad ungdomar behöver veta och hur. Målgruppen i det här fallet är 16–25 år och det är en stor grupp i Kungsbacka. Vi vill veta hur man ska nå ut, vad de vill veta, vilka medier som ska användas och på vilket sätt, säger Eva Norrand Andersen, konsumentrådgivare i Kungsbacka kommun.

Lärorikt


Det är första gången som förvaltningen för Service använder sina feriearbetare på det här sättet och arbetet har skett mestadels digitalt på grund av pandemin. Avstämningar och möten har skett via Teams och undersökningarna har gjorts via sociala medier eller mejl.

– Det har gått bra trots att de inte arbetat på plats utan hemifrån. Vi har också träffats på digital fika, säger Malin Tornevald, som är feriearbetarnas chef och en av handledarna under arbetet.

Ellen-Sofia Chau Gustavsson, 17 år, tycker att det tre veckor långa feriearbetet hos Kungsbacka kommun varit intressant och en bra erfarenhet för framtiden.

– Ja, det har varit lärorikt och bidragit till ens egen utveckling också, säger hon.

Sociala medier


Flera olika marknadsundersökningar har gjorts och det har till exempel handlat om hur mycket ungdomar vet om konsumentrådgivningen i Kungsbacka. Christopher och Ellen-Sofia har mest använt sig av sociala medier och mejl när de gjort sina undersökningar.

– Vi har gjort intervjuer och enkäter bland vänner och i kompiskretsar. Då har vi ringt eller använt Snapchat, säger Christopher Boissier.

De har också undersökt hur andra kommuner hanterar sin interna service. Det har skett via mejl.

– Ja, för att se om Kungsbacka kommun skulle kunna anamma något. Till exempel hur andra använder sig av digital assistent, säger Malin Tornevald.

De resultat som hittills sammanställts visar till exempel att relativt få ungdomar känner till att det finns en konsumentrådgivning i kommunen. Mindre överraskande är att ungdomar föredrar att få information via sociala medier framför föreläsningar och kurser.

– Ja, via Instagram, Snapchat eller korta informativa videosnuttar, säger Ellen-Sofia Chau Gustavsson.

– Det känns bra att vi redan påbörjat det arbetet men vi behöver lära oss mer, säger Eva Norrand Andersen.

Fler nyheter här

Bor på camping flera månader om året:
FAMILJ 2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

TV-klipp och nyheter

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

Vännerna gör upp om SM-guldet
2025-05-12 KL. 16:00
Premium

Vännerna gör upp om SM-guldet

"De har varit överlägsna hela säsongen"

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Premium

Sporthelgen i korthet

Riktig bilglädje vid Rolfsån
NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Vännerna gör upp om SM-guldet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.