Av Kristian Alm
Vad gör man med den ofattbara sorgen och saknaden när ens barn tagit sitt liv? Ulrica Scott Malmgren kände sig totalt övergiven och startade stödgruppen Änglaföräldrar.
Varje år tar runt 1 500 personer sitt liv i Sverige. Det minskar sakta, men inte bland unga.
För de föräldrar som tvingas uppleva chocken och sorgen är stödet från samhället minimalt. Det upptäckte Ulrica Scott Malmgren när hennes son Mathias tog sitt liv 2019.
När hon så småningom fick huvudet ovanför vattenytan beslöt hon att starta Facebookgruppen Änglaföräldrar till stöd för andra i samma situation.
I dag är det en etablerad förening med 55 medlemmar, och på måndagen berättade Ulrica och Susanne Eliasson om sina erfarenheter i kommunens lokal Kungsbacka live på Kungsmässan.
Det var en del i en satsning mot suicid där organisationer tillsammans med kommunen berättar om hur de arbetar. Det handlar förutom Änglaföräldrar även om SPES (Suicidprevention och efterlevandestöd), Suicid Zero och kyrkan.
För Ulrica Scott Malmgren handlar det främst om att vara en medmänniska och avlasta från sorg och skuld.
– Det är många som känner skam när deras barn har dött, och det är svårt att prata om det.
Den som vill komma i kontakt kan göra det genom Facebookgruppen Föreningen Änglaföräldrar i Kungsbacka.
Även idag fortsätter satsningen mellan 13 och 16 på Kungsmässan.
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.