NYHETER 2023-05-29 KL. 07:00

Alkohol på offentliga platser – det här gäller

Av Anton Lorentzson

Att sitta ute i en park eller en strand en varm sommardag med en kall öl eller ett glas vin lockar många under semestern. Men på vissa ställen är det förbjudet enligt kommunernas ordningsföreskrifter. Det här gäller i Kungsbacka.

Alkohol på offentliga platser – det här gäller
Det går bra att ha med sig en flaska vin att dricka på en picknick, så länge du är utanför området där förbudet gäller. Foto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Det finns inget generellt förbud mot alkoholförtäring på allmän plats i Sverige. Det saknas ett lagstadgat förbud. Istället är det upp till varje kommun och deras lokala föreskrifter.
– På detta område har regeringen istället bemyndigat kommunerna att själva utfärda föreskrifter om var och vid vilka tider ett eventuellt förbud ska gälla. Kommunernas lokala föreskrifter begränsar möjligheterna till att dricka alkohol på allmän plats, kommenterar Emir Halalcic, verksamhetschef på Tekniska förvaltningen.

I vissa kommuner är det förbjudet att förtära alkohol på all offentlig plats. I andra kommuner gäller förbudet vissa specifika områden och tider.

I Kungsbacka kommuns lokala ordningsföreskrifter står det i paragraf 15: "Spritdrycker, vin och starköl eller därmed jämförliga drycker får inte förtäras på offentlig plats i centrala Kungsbacka, annat än i samband med och inom områden som omfattas av tillåten utskänkning av sådana drycker".

Området som innefattas är Lindälvsgatan i norr, järnvägen i öster, Inlagsleden i söder och därifrån det västra gång- och cykelstråket utmed Kungsbackaån, Sjöallén/kvarteret Ejdern/, samt Varlavägen/kvarteret Valand/ mot Lindälvsgatan (se bild nedan). Ertappas man med att förtära alkohol inom detta område så kan man dömas till penningböter.

Så på offentliga platser utanför detta område är det alltså tillåtet att dricka alkohol. Men såklart gäller förstås vanliga lagar: alltför berusade personer tas om hand.


Området i centrala Kungsbacka som omfattas av kommunens lokala föreskrifter om alkoholförtäring. Inom det röda området är det förbjudet att förtära alkohol. Inom det blå området finns det tillfällig (ammbulerande) försäljning av alkohol. Foto: Skärmdump från Kungsbacka kommuns lokala ordningsföreskrifterFakta: Detta räknas som offentlig plats enligt 1 kap. 2 § i ordningslagen
– allmänna vägar,
– gator, vägar, torg, parker och andra platser som i detaljplan redovisas som allmän plats och som har upplåtits för sitt ändamål
– områden som i detaljplan redovisas som kvartersmark för hamnverksamhet, om de har upplåtits för detta ändamål och är tillgängliga för allmänheten
– andra landområden och utrymmen inomhus som stadigvarande används för allmän trafik.


TV-klipp och nyheter

Anders Thornberg:
NYHETER 2024-07-19 KL. 12:50
Premium

Anders Thornberg: "Det har varit en jobbig tid"

Utredningen läggs ner – "Går inte att bevisa oaktsamhet"

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Premium

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år

Kom hit som student: "Tiden här har påverkat mig"

SOK accepterar ärendet i OS-härvan
SPORT 2024-07-18 KL. 14:38
Premium

SOK accepterar ärendet i OS-härvan

Gyllene Tider för Sommartider
NYHETER 2024-07-18 KL. 11:45
Premium

Gyllene Tider för Sommartider

Micke Syd på plats i Kungsbacka: "Allt i filmen har hänt"

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad
NYHETER 2024-07-18 KL. 07:00
Premium

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad

Telefonerna på sjukhuset trasiga

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-07-19 KL. 20:05
Kungsbackatalangen hemkommen från EM

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.